U SŠC Hadžići : Zanati „planuli“,potraga za zainteresiranim  za gimnaziju

Published On 22. July 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Broj upisanih u gimnaziju, mašinsku i arhitetonsku tehničku  planira se popuniti u drugom krugu

Statistika pokazuje da najveći broj svršenih srednjoškolaca sa zanatom posao nalazi u nekoj od zemalja zapadne Evrope, a najviše ih je u Njemačkoj i Austriji.Zbog toga u Srednjoškolskom centru u Hadžićima već  prvog dana upisa popunjene su planirane kvote  za frizere, kuhare, plinske vodoinstalitere, automaničare, krojače, ugostitelje…

Sa druge strane „traže“ se učesnici za upis u gimnaziju,mašinsku i arhitetonsku tehničku.

-Najviše zanimanja je za uslužno zanastvo, jer se tu posao i najbrže nalazi.Ostalo nam je još nekoliko mjesta za bravara i stolara. Međutim, danas je svemanji interes za  četvrti stepen poput gimnazije. Primjera radi  za frizera su se upisavali učenici sa odličnim uspjehom, a tako je  s još  nekim zanimanjima. Pokušali smo  učenike, koji imaju visoke prosjeke ocjena  nagovoriti da  upišu  gimnaziju, jer  kasnije lako mogu položiti razliku predmeta  za frizere, ako i dalje budu zainteresovani za tu oblast, jer je poznato da u gimanziju ima daleko više i težih predmeta.Međutim , nismo u tome uspjeli.Interesantno je da  je za neke od zanata, poput stolara, upisivale  i učenice, kaže Selver Ejubović direktor SŠC Hadžići.

Ovdje nam kažu da to  nije neka posebna novost.Nerma Kečo  ove godine završila je školu za automehaničara.Ipak, priznaćemo, danas je kod nas malo žena koje rade ovaj posao.

Direktor Ejubović donio nam je dnevnik   o zaključnim  ocjenama Nerme Kečo, u kojoj su pored neke trojke  gotovo sve četvrke i petice.

-Vidite radi se o dobrim učenicima.Većina njih koji su upisali neki d zanata mogli su u bilo koju srednju školu. Međutim dana se, očito je, vremena mijenjaju kaže Ejubović.

Interesovali smo se  za ovu učenicu, a jedan od učenika ove škole, kojeg smo slučajno sreli pred školom  kaže da je to danas sasvim normalno.

-Znam tu djevojku.Kod nas je možda malo čudno, ali u Njemačkoj recimo u autoindustriji radi veliki broj žena.Imam prijatelja u toj zemlji i planiram ići   vani.Obezbjedio mi je posao.Međutim, sada je problem korona, i neznam koliko ću biti problema zbog toga, i kako će se stanje odvijati u narednom periodu, kaže nam jedan od učenika koji je zamolio da mu ne spominjemo ime.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *