„POTKOVI“ JAČI OD ZAKONA : Kako su u Hadžićima  za tajkune nezakonito građani objekti, uništavala privreda…

Published On 21. August 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Uz dobre „potkove“ u Hadžićima možete graditi gdje god  i šta god hoćete.Mimo zakona, Regulacionog plana i drugi zakonom obavezujućih odluka.Mnogo je primjera. Jedna od njih je i benzinska pumpa u centru Hadžića, za koju bi neko, da se poštuje zakon,  morao i krivično odgovarati.

Prenjećemo smo neka od zvaničnih saopćenja  , gdje se kaže da za gradnju tog objekta, u samom centru Hadžića, nisu znali čak ni vijećnici.Tek kada je benzinska pumpa  izgrađena onda se kazalo nećemo to valjda sada rušiti, bilo bi šteta, objekti već izgrađeni…Stara, oprobana praksa.

 Šta mislite je li i ovdje bilo i  koliki su  „potkovi“, kada se na nezakonit, kriminalan način, u samom centru Hadžićia, mimo Regulcionog plana, bez znanja Općinskog vijeća, najvećeg organa vlasti, gradila benzinska pumpa i autopraonica i drugi objekti.

LEGALIZACIJA  NEZAKONITO IZGRAĐENE BENZINSKE  PUMPE

Uz kupovinu  nekih vijećnika iz opzicije kasnije je i to legalizovano. Na Općinskom vijeću  izmjenjen je Regulacioni plan, tako su  umjesto motela građani Hadžića na „dar“ dobili benzinsku pumpu i autopraonicu.

Isto kao što su nezakonito izgrađeni objekti u koritu rijeke Zujevine.

UNIŠTEN PARK, SRCE OPĆINE HADŽIĆI

 Bez razloga uništen je i park u samom centru Hadžića, posječena stabla, i zauvjek uništeno srce ove općine.Govorili o nekoj evropskoj čekaonici sa centralnim grijanjem, javnim  toaletom, postavili maketu da će nastrešnica biti duž cijele dužine, ali  i tu, na očigled sviju nas,prevareni  građani.

Umjesto toga izgrađena je prodavnica boja i lakova, pekara….

IZMJENE REGULACIONIH PLANOVA

I ponovo na sjednici Općinskog vijeća, uz oprobani recept, donesena odluka o izmjeni plana.

 Ispod novog igrališta OŠ „ 6. mart“, trebala je biti kuglana i streljana.Toga nema niti će ih ikada biti, o čemu će mo, uz dokumentaciju, govoriti drugom prilikom.

SMO ZA JEDNU  PRESUDU SREDSTVIMA GRAĐANA  PLATILI 400.000 KM

Mnogo je takvih i sličnih primjera, na koje se traži odgovor poput onog kako je općina Hadžići , odnosno građani Hadžića platili 400.000 KM za sudske troškove za izgubljeni spor i nezakonito oduzimanje zemljišta od građna Donjih Hadžića.Neki  vijećnika tražili su  da umjesto građana to plate rukovodni službenici i  funkcioneri Općine iz svojih  džepova, jer i ovog puta rukovodstvo nije ispoštovalo čak ni preporuke nekih vjećnika, koji su nagovjestili da će, za nezakoniti rad, nadležni izgubiti spor i to platiti iz Budžeta općine.

200.000 EURA NA KAFU

Godinama  je Admir Mujanović govorio o daru na kafu vlasnika Vilovca  od  čak  200.000 eura.To je čak prijavio tužilaštvu KS. Koliko je bilo ovakvih i sličnih „potkova“ na kafu, koliko je para  završilo u nečijim džepovima  samo dragi Bog zna. A vidimo kako su se, i bez znanje vijećnika  i Općinskog vijeća gradili neki  obećani objekti.

PRODAJA NAJLJEPŠIH PREDJELA HADŽIĆA

U Hadžićima su prodani najljepši predjeli općine, za kojima će se, sigurno je, dugo žaliti.Govorili da će to biti turistička meka, da će, recimo ,na Oseniku posao naći 50 radnika, da će Crepljani biti posjećeniji od Igmana i Bjelašnice.Govorilo prije i tokom gradnje. Gdje su ta radna mjesta na pustom Oseniku , gdje su ti gosti i turisti u Crepljanima….

Sad će, pred izbore,  govoriti o Igmanu i Bjelašnici olimpijskim  ljepoticama koje namaju cijenu…

PLANSKI UNIŠTENJE PRIVREDE

Sumljiva je  privatizacija DI „Bjelašnica“, giganta koja je izgradila Hadžiće, u kojoj je u tri smjene radilo 800 radnika. Mada je nakon rata nastavila sa radom, imali najsavremenije mašine, mehanizaciju, kranove,i  koji su trebali postati još veći gigant. Na očigled sviju nas sve hale tvornice srušeni su do temelja, rasprodane najsavremenije mašine….

ZAŠTO OPĆINA  PRIVATNOJ FIRMI PLAĆA SUDSKE TROŠKOVE

Da se unaprijed znalo za uništenje giganta koji je izgradio Hadžiće govori i činjenica, kako se kaže u zvaničnom saopćenju, da je za sudske troškove , za parking DI „Bjelašnica“, općina Hadžići platila  sporove i troškove suda, mada je to  tada bila privatna firma…

Gradi, ruši gradi, parola je koja se godinama provodi u Hadžićima.

Da ne govorimo o uništenju GP Ingrap, Zemljoradničke zadruge Tarčin, koja je bila okosnica razvoja poljoprivrede u  Hadžićima i Kantonu Sarajevo…

„I MRTVI BI ŽELJELI OSTATI U FOTELJI“

Dokumentacija je neumoljiva.Međutim, nije isključeno da sada pred izbore, ti isti koji su radili nezakonite radnje, primali „ potkove“ govore da to nije istina, da ti giganti i danas postoje, da je to laž, jer  vlast i vijećnici trebaju uzeti još jedan mandat.A  neki bi da mogu i mrtvi, kako nedavno  u pismo kažu bivši radnici uništene ZZ Tarčin,   ostali u svojim foteljama. Vlast je zaista velika slast, a narodna poslovica kaže daj čovjeku vlast pa ćeš vidjeti kakav je čovjek.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *