Mito kolači i sokovi: Policajcima uhapšenim u akciji ‘Dar’ ne daju ni kontakt s porodicom!?

Published On 25. August 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Policajci uhapšeni u akciji “DAR 1” u pritvoru su, a kako saznajemo njima je zabranjena i komunikacija s trećim licima, to jeste i članovima porodice i advokatima. 

U praksi se to primjenjuje za pritvorenike osumnjičene za teška krivična djela, terorizam, ubistva. Advokatima je zabranjeno iznositi pojedinosti u javnost, ali advokatica Lejla Čović potvrdila je za Patriju da se još nije čula sa svojim branjenicima.

Ističe da je žalosna jer je javnost bila isključena sa održavanja ročišta za određivanje pritvora jer bi tada javnost vidjela o čemu je ovdje riječ. Pojasnila je da pritvorenici šalju sudu zahtjev za odobravanje komunikacije, ali da odgovor od Suda advokati ne dobivaju, nego isključivo pritvorenici.

„Ni advokati ne mogu iznositi u javnost šta im se stavlja na teret, ali kada bi javnost bila upoznata s tim bila bi u najmanju ruku začuđena postupanjem prema njima u takvoj situaciji. Kada se uzme u obzir činjenica da osumnjičeni u drugim predmetima gdje se radi o milionskim iznosima brane sa slobode, što ja također smatram opravdanim, u ovom slučaju bi bilo potpuno opravdano“, kazala je Čović.

Inače, porodicama je onemogućena i posjeta zbog epidemiološke situacije, pa se otvoreno postavlja pitanje zbog čega je ovakav pristup policajcima. Advokati nisu i ne mogu govoriti o težini krivičnih djela, ali Patria nezvanično saznaje da se neki među uahpšenima terete za mito u vidu kolača, soka i slično.

Zbog čega se onda drže u pritvoru i zbog čega su praćeni i bila im postavljena bubica u automobilima? To će se svakako na kraju i otkriti, ali je evidentno da da je već nastupilo kršenje prava osumnjičenih

Oni se sumnjiče da su počinili više od stotinu krivičnih djela u vezi s primanjem dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

I svako treba da odgovara za svoja djela, ali još niko nije odgovarao za milijarde pokradene u vrijeme kad nam je svijet slao da obnovimo državu, uništene su kompanije, kriminal u vrhu države. Sve korupcija, aferama se bavimo od prestanka rata. Mediji, ali ne i pravosudni organi.

Kao što smo nedavno pisali „kriminalci high levela i danas su nam utjecajne ličnosti za kojima trčimo, koje izglasavamo. Nema istraga, optužnica. Nema ni medijskog spektakla“.

Ako su neke s vrha i hapsili, njihov integritet su štitili, dovodili ih na sporedne ulaze, daleko od kamera i novinara.

I zaista BiH treba više predmeta poritv korupcije, ali ne sitne, nego one krupne zbog koje nam mladost odlazi iz zemlje, čak i u vrijeme korone nalaze način, samo da su daleko od ovog ludila.
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *