VJEROVALI ILI NE : Govorili da Hadžići nisu poljoprivredna općina, da svi koji misle drukčije  to sebi zauvijek izbiju iz glave, da bi , nakon što je  Zadruga uništena   bila druga priča…

Published On 31. August 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Za posticaj poljoprivredi općina Hadžići izdvajala  skromnih 60.000.Upola manje od ovog iznosa dobijali pjevači… Kada je uništena ZZ „Tarčin“, koja je bila okosnica razvoja poljoprivrede, koja je bila najrazvijena  u KS, sada  u općini Hadžići za ovu namjenu   imaju para, pričaju drugu priču, sada kažu da su Hadžići poljprivredna općina. Kakav apsurd.Ovo još jednom govori da se  jedno misli, drugo radi, a treće sprovodi u djelo.

KADA SU ZADRUGU UNŠTILI SADA GOVORE DA SMO POLJOPRIVREDNA OPĆINA,SADA IMAJU PARA

 Dok u ZZ Tarčin propadaju traktori i druga mehanizacija,dok je kamion za otkup  mlijeka  zarastao u travu, dok se neka mehanizacija i ne vidi od korova, dok su štale prazne, sada,  kada je zauvijek planki uništena  ZZ Tarčin, kada je politika dokrajčila  kažu da je to važna  grana. Za mehanizaciju  nedavno  izdvojili  177.000 KM… 

KAKAV APSURD…

Kakav apsurd.Kakve različite izjave od istih ljudi, o istoj oblasti. Zar su baš pored drvne industrije i građevinarstva morali uništiti i ZZ Tarčin, koja je  u Kantonu Sarajevo  bila najrazvijenija, koja je prije rata mlijekom , mesom i drugim poljoprivrednim proizvodima hranila Sarajevo.

 Dok na jednoj strani propada vrijedna mehanizacija u nekadašnjoj ZZ Tarčin ,kada  poput DI „Bjelašnica“ i GP „Ingrap“  planski uništavaju velika materijalna sredstva, dotle  na drugoj  kupuju  mehanizaciju. Naravno iz naših, društevnih sredstava, iz Budžeta općine.

Gradi, ruši ,gradi, deviza je koja se odavno primjenjuje u ovoj općini.

SVE ZA TAJKUNE

Ako su tajkunski interesi u pitanju onda se ne bira način da se unište giganti bez obzira o kome se radilo.Govori se da ta oblast nema perspektivu,da se džaba ulaže novac, da nismo poljoprivredna općina i da svi koji misle drukčije to sebi jednom zauvijek  izbiju iz glave…Ako bi neko  imao drukčije mišljenje onda se napada, vrijeđa, da nema veze sa životom i privredom, da hoće da općinu Hadžići vuče unazad…, jer , kako kažu, napad  je najbolja odbrana….Ovakvo pišu  bivši radnici ZZ „Tarčin“.

Za „ potkove“ se mora dobro potruditi da se dođe do cilja uništi kolektiv, bez obzira koliko je važan za razvoj općine, koliko je strateški važna  privredna grana. Na poljoprivrednoj zemlji  graditi će se nešto drugo, gdje se darovi dobijaju.

PARE ZA PJEVAČE

Za posticaj  razvoja poljoprivrede općina Hadžići izvojala je skromnih 60.000 KM.Jer ta oblast, kako su kazivali nadležni nema perspektivu, da Hadžići nisu poljoprivredna općina… Nisu urodili apeli nekih od vijećnika da su Hadžići vodeća poljoprivredna općina, da je to važna privredna grana , da se ne bi smjelo uništavati poljoprivredno zemljište, da je velika šteta  poljoprivrednu zemlju, na kojoj se uzgajala hrana  davati za gradnju arapskih i drugih naselja, da je nelogično da se upola manje od poljoprivrede daje pjevačima za „Hadžićko ljeto“…

Sada kada je ZZ Tarčin uništena do temelja , sada najednom ima para za poljoprivredu, sada je to važna privredna grana, sada tu, kako pišu  bivši radnici ZZ Tarčin, ima najviše zaposlenih.A dok smo  radili govorili   sasvim drukčije… Sve dok nas nisu dokrajčili.

KUPUJU MEHANIZCIJU, U ZZ TARČIN MEHANIZACIJA  PROPADA,UNIŠTAVAJU SE VELIKI TRAKTORI… 

Prije neki dan općina  Hadžići  dodijelila 25 motokultivatora i 19 motokopačica  za 44 poljoprivrednika ukupne vrijednosti 177.000 KM.

A u planskoj uništenom Zemljoradničkoj zadrugi Tarčin stoje zahrđali traktori i druga mehanizacija vrijedna više stotina  hiljada KM. Tu su prazne štale.Sve stalo , uništeno. Zaraslo u  korov. Tu  je i kamion sa cisternom za mlijeko. Sve stoji,planski  propada,uništava se, da postane bezvrijedno , da se da na otpad, pišu  radnici  u pismu i kažu:

-Prije šest godina  načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović kaže da svi sebi izbiju iz glave koji misle da su Hadžići  poljoprivredna općine gdje ističe:
„Hadžići nisu poljoprivredna općina.Svi koji tu sjedite izbijte to sebi iz glave.Ne znam ko vam je to utuvio.Općina Hadžići je šumska i planinska, kazao je načelnik“.

I ispunio obećanje.Nema nas, unišeni smo.Našu zemlju uzela je općina Hadžići, sada, kada smo uništeni zauvijek imaju para za poljoprivredu, sada smo najednom poljoprivredna općina, a vidite šta se govorilo  dok nismo dokrajčeni, ističu radnici i nastavljaju:

PLANSKO UNIŠTAVANJE

-Pogledajte ovo,srce da pukne, i kamen bi zaplakao.Imali smo sve.Mehanizaciju, stoku, štale,velike površine zemlje, mogli proizvoditi za izvoz.Hrana lako nađe tržište.To je danas najtraženija roba.Uništeni smo isto kao i GP Ingrap“, koji je imao kamione, novu betanaru, svoj kamenolom, mehanizaciju, ama baš sve.

I kada je trebao da bude još veći ni za temelj mu se  danas ne zna.Politika ga planski uništila, za svoje tajkune ,isto kao i  DI Bjelašnicu…

I nas politika  uništila  planski, mučki, kukavički, za nečije ciljeve…..

VAŽNIJA „ARAPSKA NASELJA“

Vidite, sada imaju para,za kupovinu mehanizacije, sjemena, a kada smo radili nisu imali.Govorili  su da  su Hadžići planinska i šumska  općina, da  nisu poljoprivredna  i da svi koji misle drukčije to sebi jednom zauvijek izbiju iz glave.

Kada se nagovještavala gradnja arapskih naselja,tada su  nagovjestili i krah poljoprivrede i ZZ „Tarčin“. Očito da su  za njih   važnija arapski naselja, mi smo morali biti  uništeni, nestati, isto kao i drvna industri i građevinarstvo. Sve je radila politika, planski dok nismo uništeni.

Njima  je u initeresu gradnja arapskih naselja, na najljepšim predjelima, na poljoprivrednoj zemlji, da dobiju „potkove“, pišu bivši radnici i naslajvaju.

NA KAFU 200.000 EURA

-I ovog puta moramo  ponoviti Admira Mujanovića, poštenog čovjeka koji preko društvenih mreža govori o daru vlasnika Vilovca  na kafu od  čak 200.000  eura. Mi ti para nismo imali da stavimo u nečije džepove. Tajkuni očito je imaju, sve nam prodaše. Recite vi nama šta će nama ostati, misli li neko na buduće generacije.To je, kaže  Admir prijavio tužilaštvu.Sud , koliko znam o tome  šuti, ne oglašava se. A ekspresno brzo, na pola godine  osudili su  čovjeka  bivšeg borca, jedinog hranioca  višečlane porodice što je usjekao tri metra drva da bi prehranio djecu. Odmah ga strpali u zatvor.

O  daru na kafu  od gotovo pola miliona šute, ništa ne rade. Pitamo se je li još neko dobio te darove pa se šuti, ništa ne radi….i koliko je još bili ti darova i poklona na kafu.

PROPADAJU TRAKTORI, MEHANIZACIJA,ZAŠTO JE NEKOME SMETALA  STOKA….

U realizaciji planova tajkuna ne biraju se sredstva, ni način izvršenja. Više naše nekadašnje zadruge  izgrađeno  je arapsko naselje, pusto im bilo…Nekome  je to, očito je, smetalo. Budući vlasnici ne mogu slušati riku stoke, i zato  je trebalo uništiti  zadrugu.

Naša mehanizacija, zemlja, prazne štale, traktori  sada propadaju, a sigurno je da će i to, nekada naše vlasništvo,  dati nekome drugom, svome čovjeku….Samo se čaka pogodno vrijeme. Isto što su uradili sa DI Bjelašnica, GP Ingrap,… govore očajni radnici.

KAKVA JE ULOGA VIJEĆNIKA…

Mada su  svake godine na sjednici Općinskog vijeća razmatrali informacija o poljoprivredi, vijećnici, kako pišu radnici, ni prstom da mrdnuli  da to spriječe. Ti isto ponovo će moliti za glas, za još jedan mandat, da nas još više unište, jer oni gledaju samo svoje interese.

-Njih ne interesuje Hadžići i njen razvoj. Uništili su drvnu industriju, najveći kolektiv u Hadžićima sa 800 radnih mjesta, u GP Ingrap je, kako je pisalo u medijima  radilo 400  radnika,a  i mi smo imali solidan broj zaposlenih. Ništa od ovog više nema.  Sve je ovo uništeno  zbog tajkuna, poklona na kafu, darova….

Čitate li kako su  zbog tajkuna, ….uništili park u samom centru Hadžića da bi tu sagradili prodavnicu boja i lakova, pekaru…, kako su nezakonito, na kriminaln način, bez znanja čak i Općinskog vijeća izgradili benzinsku pumpu u samomcentru Hadžića i druge objekte. Hoće li neko reći da za te kriminalne radnje  nisu bili veliki „potkovi“…

Vijećnici se prodaju, prelaze u drugu stranku….., a ko“ fol“ glume  opoziciju.Koliko je njih takvih. Ako bi neko i progovorio o  tome, ukazivao na neke negativnosti, bio bi, kako se priča,odmah  nazvan ružnim riječima….., pišu  radnici.

NAPOMENA :

Pismo smo  skratili.Tri tačke iza rečenice znači, da smo izbacili dio teksta.Govori se o imenima i drugim , za njih, kako kažu  važnim činjenicama, u koje se mi nećemo upuštati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *