Kako je i zašto Tadić javno hvalila Osmicu, i Debevec zbunjen!

Published On 3. September 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

  A.Čorbo-Zećo

U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine jučer je održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i sprječavanje opasnosti od terorizma, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Na sastanku su sudjelovali glavni tužitelji iz entiteta, ministar sigurnosti BiH, te direktori i visoki dužnosnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija, sa niova Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i drugih institucija uključenih u rad Udarne grupe.

Kako je Patriji nezvanično potvrđeno učesnici sastanka bili su posebno iznenađeni činjenicom da je Tadić na sva usta hvalila rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i njenog direktora Osmana Mehmedagića.

Mehmedagiću nije baš prijalo hvaljenje tužiteljice, s obzirom da je on izuzetno ljut jer Tužilaštvo BiH provodi istragu o njegovoj diplomi, koju je na kraju proglasio tajnim dokumentom. Nije tajna ni da je Osmica naklonjeniji Ranku Debevecu, predsjedniku Suda BiH, kojeg također istražuje Tužilaštvo BiH i njegov status u Španiji.

Uskoro se očekuju informacije iz Španije o tome ima li Debevec njihovo državljanstvo, da li ima imovinu u Španiji i kako ju je stekao…

Debevec i Mehmedagić sve češće provode vrijeme zajedno po sarajevskim kafanama u društvu određenih novinara i uposlenika OSA-e, pa su javne pohvale Tadićke na račun Mehmedagića zbunile ostale učesnike.

Inače, glavna tužiteljica Tadić upoznala je sudionike sastanka da je Tužiteljstvo BiH u ovoj godini u kratkom periodu od samo nekoliko mjeseci nakon izručenja u BiH koncem prošle godine podiglo optužnice za 7 osoba koje se terete za kaznena djela terorizma i sudjelovanja na stranim ratištima, od čega su dvojica optuženih neposredno nakon optuženja sporazumno priznali krivnju i izrečene su im pravomoćne presude.

No, animozitet između ove dvije institucije Suda i Tužilaštva pred kulminacijom je.

Očekuje se i reakcija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ali očito toga neće biti dok Tužilaštvo ne prikupi sve podatke o Ranku Debevecu i ne okonča istragu.
S druge strane čeka se i konačna tužilačka odluka o Mehmedagiću i njegovoj diplomi navodno stečenoj na Američkom univerzitetu u BiH kod kompromitiranog Denisa Prcića.

Podsjećamo, Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) svoje diplome proglasio je tajnim dokumentima nakon što je Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e zatražila da direktor OSA-e dostavi diplome na osnovu koje je imenovan na čelo OSA-e mogla je tako samo tu informaciju proslijediti Tužilaštvu.
Nešto prije smo doznali da Mehmedagić ima i ovu diplomu, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka oglasio je ništavnom Diplomu broj 0419 od 21. septembra 2007. godine, Fakulteta za poslovne studije, izdatu na ime Osman (Meho) Mehmedagić, a na osnovu koje je imenovan na čelo OSA-e.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *