Jesu li građani BIH digli ruke od svoje sudbine: Mogli su Crnogorci, Amerikanci, šta je s nama?

Published On 15. November 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Mala izlaznost već sada pokazuje da su građani u BiH očito prepustili svoju sudbinu i nafaku u ruke nacionalista i onih stranaka kojima jedino prija mala izlaznost. 

U Crnoj Gori u prvom presjeku do 11 sati izašlo je 40 posto birača, u BiH svega 14 posto. Šta nam ovo govori. U Americi je rekordna izlaznost dovela u Bijelu kuću Joa Bidena. Dakle, masovnost donosi promjene.

Kako ide ritam izlaznosti daj Bože da do zatvaranja biračkih mjesta 40 posto građana sve ukupno ostvari svoje pravo. Ali nije to samo pravo, to je i obaveza. Zar smo toliko dotakli dno.

Definitivno je korona uticala na izlaznost na izborima. Ima ljudi koji jednostavno strahuju i ne žele se izlagati riziku.

Ali uz maksimalno poštivanje mjera rizik nije veliki u odnosu na ono šta će nam se desiti naredne četiri godine.

Na izbore očito izlaze uglavnom disciplinirani stranački vojnici!

Zato ćemo morati duge četiri godine gledati ‘njiha’, obasjani suncem iz Banovića, dok oni trljaju ruke i raspoređuju budžetske novce tamo gdje oni žele.

Inače je izlaznost na lokalnim izborima nešto manja nego na opštim i sigurno je da manja izlaznost odgovara strankama na vlasti.

Situacija sa virusom korona će uticati na izlaznost, ali najviše na izlaznost utiče nepovjerenje građana i birača u mnoge političke stranke i to je najveći problem.

U Bosni i Hercegovini na prošlim lokalnim izborima od 3.155.128 birača upisanih u centralni birački spisak glasalo je njih 1.782.831 ili 54,77 odsto, što u ovom trenutku djeluje kao nedostižno.

Još nije kasno, pokažimo da nas ima i da razumijemo dekokratiju.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *