OPASNOSTI Samoća može dovesti naše tijelo u smrtnu opasnost

Published On 24. November 2020. | By saliha | Magazin

Ova pretjerana aktivnost nepovoljno utječe na funkcioniranje imunološkog sistema

U samoći nema ničega dobrog niti pozitivnoga, ne ispašta samo psiha već i cijeli organizam, tvrde američki naučnici. Najnovija studija otkriva da samoća može dovesti naše tijelo u smrtnu opasnost. Istraživači s Univerziteta u Čikagu ustanovili su da samoća može izazvati imunu deficijenciju, kao i brojne ozbiljne poremećaje. Da bi razumjeli posljedice izolacije na ljudski organizam, naučnici su podvrgnuli grupu muškaraca i žena starijih od 50 godina nizu testova.

Među učesnicima eksperimenta bilo je onih koji su se osjećali “veoma usamljeno”, dok su drugi sebe smatrali okruženim prijateljima i bližnjima. Kao što to obično biva, misterija je riješena na polju genetike: istraživači su kod osoba koje pate od izoliranosti uočili da su pojedini geni (vezani za imunološki sistem) znatno aktivniji.

Ova pretjerana aktivnost nepovoljno utječe na funkcioniranje imunološkog sistema, čime se pospješuju inflamatorni procesi, koji, pak, mogu prouzrokovati razne, prije svega, kardiovaskularne patologije. Iz toga su stručnjaci zaključili da loš rad imunološkog sistema može dovesti do povlačenja u sebe.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *