UJEDINJENJE ILI NESTANAK Vrijeme je za nacionalni kongres snaga koje BiH vole!

Published On 25. November 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Rasim BELKO

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti. Zapravo, slave oni koji ovu državu vole kao jedinu domovinu. I s ponosom to rade. Istovremeno Bosna i Hercegovina nema svoje nacije. Ima je, ali je po novoj modi zovu ostali. 

Državnost slave Bošnjaci, dio Hrvata i Srba. Ostali Hrvati i Srbi ne slave. Oni misle da imaju neku drugu državu. Oni biraju one koji ovu državu žele pocijepati i pripajati susjedima.

Dan uoči Dana državnosti trenutno prvi čovjek u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ošamario je svojim sociopatsko – sanuovskim govorom sve one koji Bosnu vole ko vlastito biće. Dijelom mu pomogao i Dragan Čović, koji se također obogatio na bosanskohercegovačkim jaslama.

I umjesto nas koji ovu zemlju toliko volimo, Dodiku su morali odgovarati Amerika, Njemačka, Velika Britanija.

Zašto je to tako trebalo bi pitati lidere desetak političkih partija koji gravitiraju Sarajevu i bore se u Sarajevu a navodno su najveći borci za Bosnu i Hercegovinu.

Zbog čega nas moraju braniti svjetski političari, a mi šutimo.

Politika je kurva, igra interesa i bogaćenja. Država je sveti cilj, domovina majka koja se mora braniti, bez obzira na sredstva i načine.

Vrijeme je da to shvate oni koji se politikom bave. Bez obzira na boju političkog dresa.

Jer, pitanje države ne smije trpjeti zbog sujeta, ega i interesa onih koji vole partije. Mogu i razilaze se na hiljadama tačaka, ali na jednoj se moraju dozvati i sabrati. Bez laži i podmetanja.

Bez pokušaja da jedan bude vođa, a drugi slijede. Politika BiH mora biti vrh političkog brijega onih koji je hoće.

Zato je organizacija nacionalnog bosansko-hercegovačkog kongresa neophodna. Ali ne tako da to bude neki paralelni parlament u kojem će se sujetni egoisti međusobno svađati.

Ovoj zemlji neophodan je savez svih koji je volimo, jer moramo da je branimo.

Zato nam treba nacionalni kongres sačinjen od politike, intelekta, građana i svih koji znaju i mogu stati na branik države.

Jer, Čovića i Milorada je uvijek bilo. Ali su do sada kroz historiju uvijek poraženi. Ne zato što su nam preci bili nadmoćni, već zato što su bili ujedinjeni na jednoj, svetoj ideji – državi Bosni i Hercegovini.

Tako je bilo u ZAVNOBIH-u, tako nešto mora da se desi i danas. Jer, samo ujedinjeni u ljubavi i borbi za domovinu bit ćemo istinski bedem za separatističke i antidržavne politike.

Naredne godine nema izbora, pa bi to bilo pravo vrijeme za ujedinjenje istinskog patriotizma i domoljublja. Svih vjera i nacija. Jer to je bila i ostat će Bosna i Hercegovina.

Krajnje je vrijeme da zajedno dišu i istim glasom poručuju patriotske snage Sarajeva i Banja Luke, Bihaća i Mostara, Zenice, Tuzle, Istočnog Sarajeva.

Oslanjanje na podršku svjetskih sila, a tome svjedočimo već dvije i po decenije jedino garantuje bitisanje u statusu quo. A takav status najplodnije je tlo hegemonističkim politikama susjeda i petokolonaškoj borbi SNSD-a I HDZ-a.

Igrati na kartu da će nam neko donijeti i pokloniti državu je suicidna priča koja vodi u nestanak Bosnu i Hercegovinu.

Bosni i Hercegovini treba promjena paradigme njenih patriota. Zato se svi skupa trebam i moramo organizovati. Posebno oni koji nas predstavljaju. Vrijeme je da sjednu za isti sto i krenu s nacionalnim planom Bosne i Hercegovine. Svi koji to izdaju završit će na reciklaži političkog smetlišta.

Politika SANU-a nekoliko puta je mijenjana od one koja je isplanirala agresiju na BiH, do one koju sada provodi Milorad Dodik a svodi se na negiranje Bosne i Hercegovine u svakoj rečenici koja se izgovori.

Slična je, ako ne i ista politika hrvatskih akademika.

S druge strane, oni koji se zaklinju u Bosnu i Hercegovinu radije biraju podobna ogledalca da ih dižu na pijedestal nego intelektualce koji čistim nijetom kritikuju zarad državnih interesa.

Bosna i Hercegovina nas treba. Ujedinjene na temeljima Kulina bana, Kralja Tvrtka I Kotromanića, Stjepana II Kotromanića, Kraljice Katarine, Huseina kapetana Gradaščevića, antifašista ZAVNOBIH-a, pa do onih koji su 90-ih položili živote za opstanak Bosne.

Bogić Bogićević je dobar, al’ nam treba više Bogića.

Ujedinimo se ili će Bosne i Hercegovine nestati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *