Udruženje ‘Dženan Memić’ u ponedjeljak predaje zahtjev za smjenu Milana Tegeltije

Published On 29. November 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Udruženje “Dženan Memić” na čijem je čelu otac ubijenog mladića Muriz Memić u ponedjeljak 30.11.2020. u 12 sati predati zahtjev za ostavku predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i svih članova vijeća.

“VSTV treba da garantuje nezavisnost pravosuđa u BiH, a trenutno to ne radi. Zato je obaveza svih nas predstavnika građana, da reagujemo. Pozivamo i druga udruženja građana čiji su rad i ciljevi u službi građana i za dobrobit svih nas, borili se oni za nečiju pravdu ili ne”, navodi se u objavi Udruženja “Dženan Memić”.

Također u ponedjeljak će doći i članovi Udruženja “Put Pravde” nastali iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” kako bi učestvovali u predaji zahtjeva za smjenu Tegeltije i članova VSTV-a.

Iz Udruženja pozivaju medije i građane da im daju podršku ispred zgrade VSTV-a.

Zahtjev za smjenu uslijedio je nakon što je jučer objavljen audiosnimak na kojem Tegeltija razgovara sa drugom članicom VSTV Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju u jednom od sudova. Tegeltija “savjetuje” Buha kako da naprave taktiku i da sačuvaju njenu poziciju. Tegeltija i Buha su priznali da su vodili takav razgovor ali da “sve je čisto kao suza” jer to nije realizirano.

Iz Delegacije EU pozvali su VSTV da poduzme hitne i adekvatne mjere, a Ambasada SAD je pozvala nadležne institucije posebno Tužilaštvo BiH da provjeri navode o korupciji.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *