Dobro plaćeni poslovi i bez fakultetske diplome

Published On 23. November 2013. | By admin | Magazin

Diploma neke visokoškolske ustanove svom vlasniku donosi veću zaradu.

Problem je što s obzirom na tešku ekonomsku situaciju ne mogu svi da priušte fakultetsko obrazovanje.

Ponekad je lakše zaposliti se i dobro zaraditi sa srednjom stručnom spremom. Neka zanimanja su deficitarna i uz dobru praksu možete imati dobru platu. Pogledajte listu traženih i dobro plaćenih poslova za koje vam ne treba fakultetska diploma

Kuhari

Ranije su se u kuharske dvogodišnje škole upisivala deca sa lošim prosjekom, dok se to u posljednje vrijeme promijenilo.

Budući kuhari mogu da se školuju u trogodišnjim i četvorogodišnjim srednjim školama. Poslije tri godine stiču zvanje kuhara, a poslije četiri kulinarskog tehničara. Zarada šefova kuhinja i vrsnih kuhara daleko je iznad prosječne plaće, a jedan njihov angažman za pripremanje banketa i koktela košta i do 300 eura. Uz to, nije im teško da nađu ni posao u inostranstvu, jer su naši kuhari izuzetno cijenjeni, naročito u zemljama Zapadne Evrope.

Dobri kuhari su uvijek traženi i prilično dobro plaćeni. Ovo zanimanje će uvijek biti aktuelno. Zavisno od znanja i iskustva, plate kuhara počinju od 700 KM. U hotelima i dobrim restoranima su plaćeni oko 1.000. Šef kuhinje može da zarađuje od 1.200 i više, zavisno od radnog mjesta, referenci, stečenog radnog staža i kulinarskog umijeća.

 

Zanatska zanimanja

 

Zanati se u našoj zemlji ne cijene dovoljno. Nisu dovoljno plaćeni, a samostalne zanatlije ne mogu puno da zarade zbog slabe platežne sposobnosti građana.

 

Zanatlije će uvijek biti tražene, za ovaj posao vam neće trebati kompjuter, a možete i da radite samostalno. Da bi neko postao majstor zanatlija potrebno je da završi srednju zanatsku školu. Problem je što se u našim školama uči teorija, a slabo se sprovodi praktična nastava. Stoga je neophodno da se nakon školovanja obavi praksa ili volonterski staž kod iskusnog majstora zanata. Mladom šegrtu je potrebno dosta rada da bi postao dobar majstor. Učenje je potrebno započeti još u srednjoj školi, i nakon toga šegrtovati barem nekoliko godina. Rad i trud se svakako isplati, jer dobri majstori zarađuju više od mnogih advokata i ekonomista. Varilac je recimo jako dobro plaćen posao, ali u inozemstvu.

 

Budući majstor mora da ispunjava određene psihofizičke standarde. Recimo, autoelektričar mora da ima dobar vid, sposobnost razlikovanja osnovnih boja, dobar sluh i dobru motoričku spretnost. Mora da posjeduje dobru sposobnost rasuđivanja i da bude sabran u radu. Uslovi rada su teški, a posao je dosta zahtjevan. Predviđa se da će ubuduće u automobilima biti sve više elektronike, tako da je neprestano učenje novih tehnologija važan dio ovog zanimanja.

 

Među najplaćenije zanatske poslove spadaju automehaničari, autoelektričari, vodoinstalateri, varioci i stolari. Dobar keramičar može dobro da zaradi, a svoj rad naplaćuje po kvadratu. Približno isto zarađuju i parketari, vodoinstalateri, mehaničari, električari, majstori za grijanje, monteri, serviseri klima ili moleri. Prema podacima sa Forbesa, električar u inostranstvu u prosjeku zarađuje preko 4.000 dolara, staklar 3.000 dolara, a vodoinstalater preko 4.000 dolara mjesečno.

 

Radnici u zdravstvu

 

U zdravstvu uvijek treba radne snage. Ova industrija je velika, a postaće još značajnija zbog starenja stanovništva.

 

Ljudi počinju sve više da brinu o sebi i svom zdravlju i u budućnosti će doći do povećanja tražnje za zdravstvenim uslugama. U zdravstvu postoji zaista puno mogućnosti za zapošljavanje za ljude raznih nivoa obrazovanja i različitih kvalifikacija. Medicinske sestre su uvijek tražene. Velika mana je što se u privatnom sektoru radi prekovremeno, a postoji i rad u noćnim i duplim smjenama.

 

Za posao medicinske sestre ili medicinskog tehničara potrebno je položiti stručni ispit i završiti pripravnički staž. Nakon toga je posao skoro pa zagarantovan.

 

Predstavnik prodaje

 

Oglasi su puni ponuda za posao komercijaliste, predstavnika prodaje, raznih sales menadžera.

 

U ovom poslu može izvanprosječno da se zaradi, ali je problem što je samo nekolicina kandidata sposobna da sprovede prodaju do kraja. Poslodavac uglavnom daje fiksni dio plate, i procenat koji zavisi od uspješne realizacije prodaje. Stručna sprema uglavnom nije važna, u prvi plan se ističu vještine. U ovom slučaju je potrebno da radnik voli svoj posao, da je sposoban za rad sa ljudima, da ima izvrsne komunikacione vještine i pregovaračke sposobnosti. Predstavnici prodaje uglavnom moraju da poznaju osnovne računarske programe i da posjeduju vozačku dozvolu B kategorije.

 

U inostranstvu prodavci zarađuju u prosjeku 4.300 dolara, ali im plata raste u skladu sa realizovanim prodajama. Komercijalisti i prestavnici prodaje mnogo rade ali mogu mnogo i da zarade. Imaju razne beneficije, kao što su službeni telefon i automobil.

 

Web developer

 

Web developer sa fakultetskom diplomom i nikakvim praktičnim znanjem nikada neće naći posao na legalan način.

Web developer se cijeni isključivo po svom znanju. A njega može steći praktičnim radom i učenjem potrebnih programa. Iako većina firmi traži od potencijalnih budućih radnika da za ovo mjesto imaju završen fakultet, neće imati ništa protiv da zaposle nekoga sa odgovarajućim položenim sertifikatom. Plate u ovoj oblasti isključivo zavise od vašeg znanja, vještina i iskustva. Ovo zanimanje će u budućnosti biti još traženije, a plata je u inostrastvu u prosjeku iznad 6.000 dolara.

Prednost ovog posla je što se može potpuno samostalno raditi od kuće za strance, domaće firme, prijatelje ili možete razvijati sopstvene projekte.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *