Ovi savjeti vam mogu spasiti brak…

Published On 23. November 2013. | By admin | Magazin

 

Ponekada je potrebno da se probudimo sa papirima za razvod koji se nalaze pored nas kako bismo zaista dobili perspektivu u vezi sa tim šta u braku treba činiti, a šta ne kako bi on funkcionisao.

Sajt Huffington Post zatražio je od svojih posjetilaca da navedu neke od svojih najvećih grešaka koje su dovele do razvoda kako bi pomogli budućim bračnim parovima.

Pročitajte neke od savjeta koje je preneo Huffington post:

1. Provedite više vremena planirajući vaš brak a ne svadbu.

 

2. Brak zahtjeva posvećenost, ljubav, rad, iskrenost, povjerenje, nesebičnost, prijateljstvo, razumjevanje i želju da sve uspije. Svaka veza započinje dobro ali stvari se vrlo lako mogu promijeniti, ali vi ipak imate kontrolu nad mnogim stvarima koje mogu do toga da vas dovedu.

 

3. Neka vaša veza uvijek bude svježa i živa. Kada postanete dosadni i samozadovoljni više ne poštujete vaše svadbene zavjete.

 

4. Sačekajte sa djecom. Provedite par godina gradeći međusobnu vezu i karijeru. Kada budete imali djecu, planirajte da barem jednom nedjeljno izađete sami.

 

5. Držite vaše finansije razdvojenim.

 

6. Kada se naljutite, a hoćete, komunicirajte, nemojte da vičete. Kažite partneru kako se osjećate bez obzira na to šta je uradio i šta biste željeli da uradi drugačije sljedeći put. Bitno je da vas partner razumije a ne dranje na njega.

 

7. Ozbiljno pričajte o tome kako zamišljate brak. Kako ćete podijeliti obaveze, gdje ćete živeti, ko je dobar u čemu, koliko ćete djece imati, gdje ćete provoditi odmore, koliko će se vaše porodice pitati u vezi sa brakom… ovo su sve važna pitanja.

 

8. Nemojte misliti da će se neko promijeniti samo zato što vas voli – i ne očekujte da ćete se i vi promijeniti samo zato što volite partnera.

 

9. Gledajte da blizu vašeg mjesta stanovanja imate prijatelje koji vam mogu pomoći ili pružiti podršku. Morate da znate da nisu udaljeniji od vas od jednog dana puta pošto možete zažaliti.

 

10. Zapamtite – niko nije primoran da vas voli, ponašajte se u skladu sa tim.

 

11. Prije razvoda uvijek razmislite o bračnom savjetovalištu.

 

12. Budite sigurni da razumijete na šta pristajete – i u dobru i u zlu, dok vas smrt ne rastavi. Ukoliko ne možete da živite po ovim riječima, nemojte da ulazite u brak.

 

13. Nikada nemojte prestati da izlazite na romantične sastanke sa bračnim partnerom. Morate da radite na vašoj vezi svaki dan. Njegujte je. Stalno se međusobno podsjećajte zašto ste zajedno.

 

14. Male laži mogu se pretvoriti u ozbiljan kamen spoticanja. Uvijek budite iskreni, pa čak i kada se plašite – obmana partnera nije vrijedna bola razvoda.

 

15. Nemojte da prestanete da radite stvari koje vas odvajaju od partnera. Život van braka i vašeg partnera samo će vas dodatno zbližiti i dati teme o kojima kasnije možete da pričate.

 

16. Ono što uspijeva danas ne mora uspijevati i u budućnosti. Vi i partner ćete nastaviti da sazrijevate, a to samo po sebi znači promjene ispred vas.

 

17. Poštujte se međusobno, komunicirajte i nikada ne dozvolite spoljnim silama da stanu između vas. Brak je partnerstvo između vas dvoje i nikoga drugog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *