Kako održavati zimsku odjeću

Published On 24. November 2013. | By admin | Magazin

 

Zbog svog sastava i vrste tkanina od koje je napravljena, zimska garderoba zahtijeva posebno održavanje. Postoji nekoliko načina da je sačuvate od propadanja i da joj produžite vijek trajanja. Evo preporuka kako ćete to uraditi.
– Pernate jakne treba prati dva puta tokom sezone, jer se prečestim pranjem perje može oštetiti. Ako ih perete u mašini za veš, činite to u hladnoj vodi i nemojte koristiti klasične deterdžente za veš, već sredstva za pranje namijenjena osjetljivim tkaninama. Najbolje bi bilo da jaknu punjenu perjem osušite u mašini za sušenje veša. Ako je sušite na zraku, povremeno je protresite kako se perje ne bi slijepilo.

– Džempere treba prati poslije otprilike šest nošenja, a vuneni zahtijevaju i dodatnu njegu. Prije pranja okrenite ih na unutrašnju stranu i perite s vešom sličnih boja. Isperite ih dva puta, a ako je moguće sušite na otvorenom.

– Kape, rukavice i šalove perite najviše tri puta u sezoni, u mašini za veš ili ručno, sve zavisi od vrste materijala.

– Vunene kapute perite dva puta u sezoni, a ako ih ne nosite često, jednom u sezoni odnesite ih na hemijsko čišćenje. Da kaput poslije pranja ne bi imao miris vlage, sušite ga na otvorenom i izbjegavajte ga držati u ormaru.

izvor avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *