Kako da spriječite upalu sinusa?

Published On 24. November 2013. | By admin | Magazin

Osobe koje imaju probleme sa sinusima dobro znaju kako su neprijatni bol i pritisak u predjelu čela, nosa i obraza, otežano disanje, curenje i bolna sluzokoža u nosu…

Ovi simptomi mogu da traju i do proljeća ako je upala hronična. Upala sinusa je virusna i prenosi se kapljičnim putem, javlja se kroz pojačani sekret u sinusima, bol i temperaturu, odražava se i na grlo, uši i oči.

Dolazi do razmnožavanja bakterija i šupljine sinusa se ispunjavaju gnojem, a ukoliko se bolest produži, prelazi u hroničnu fazu koja se blaže manifestuje, ali su tegobe redovne. Simptomi su najizraženiji kada je osoba u ležećem položaju jer se nos zapušava.

Da biste spriječili upalu, bilo bi dobro da jedete namirnice koje pomažu da se sinusi pročiste, a to su ren i luk, kao i one bogate vitaminima C i A. Osim toga, preporučuje se vruć čaj. Treba ga piti polako, gutljaj po gutljaj, a šolju držati blizu lica sve vrijeme kako biste udisali toplu paru bogatu ljekovitim sastojcima iz biljke.

Povremeno bi trebalo primjeniti i inhalaciju. Dovoljno je da se udiše nekoliko minuta vrela para od vode u koju ste dodali morsku so, bosiljak ili nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, pa da se sinusi pročiste i spriječe zdravstvene tegobe.

I klima-uređaji mogu da dovedu do upale sinusa, jer suv vazduh, isto koliko i hladnoća i vetar, mogu da ugroze disanje. Stoga, ako imate probleme sa sinusima, redovno provjetravajte prostorije, a na grijna tijela stavite posude sa vodom ili mokru pamučnu tkaninu.

Izvor: novosti.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *