Milanoviću ispao sapun, leđa mu čuvali Janša, Orban… Zoki pleše uz zvuke desničarske violine

Published On 15. June 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Rasim BELKO (rasim@nap.ba)

Bigfootu sa Pantovčaka ispao je sapun, dok su mu leđa čuvali Orban, Janša i slični, pa više malo koga čudi kako je Zoki ljevičar postao hrvatska kopija italijanskog Lega Norda.
Crvena ruža na reveru aktuelnog predsjednika Hrvatske odavno je uvela prošlost iz koje su ostala samo sjećanja da je nekada u začecima samostalne hrvatske države postojala socijal-demokratska partija koju je predvodio Zoran Milanović.

Sve ostalo je surova realnost nadripolitičkog dualizma unutar Hrvatske u kojoj se ultra desni bore protiv desničara, a nekadašnji ljevičari nižu stepenike dok se ne popnu na piramidu nacizma i populizma.

I zaista, Milanović jeste najbolja kopija Lega Norda, političke grupacije Italije, sa kojom ima skoro identične stavove. Secesionisti su i jedni i drugi. Samo što bi Umberto Bossi, koji predvodi Lega Nordi podijelio Italiju na dva dijela, bogati sjever kojem pripada i siromašni jug koji mu se gadi. A Milanović, on ne bi dijelio Hrvatsku, on bi to činio po Bosni i Hercegovini, gdje bi od međunarodno priznate džrave oteo jug koji vodi na more i plodne ravnice sjeverozapada.

No, najneuspješniji ljevičar Hrvatske, danas uzdanica desničara i populista, Zoran Milanović ima još jednu međunarodnu poveznicu. Politički zgubidan i jedan od najvećih političkih gubitnika u prošlosti ima skoro identičnu sudbinu sa Fideszom Viktora Orbana. Jer Orbanova stranka osnovana je liberalna stranka mladih, međutim nakon što su doživjeli prvi poraz, baš kao i Hrvat Zoki, shvatili su da je rezultat u modernoj politici najlakše postići populističkom demagogijom i desničarenjem.

Orban je danas među međunarodnom diplomatskom kremom jedan od najomraženijih likova, a lista takvih sve je šira. Među onima koji bi skoro mogli napredovati svakako je Zoki, ali i njegov drug Janša. No, Zoki ima i nešto posebno. Nešto prepoznatljivo u ovom našem regionalnom bazenu idiotarija. Zoki je nadrihumorističan. Svaki put kad pokuša ispaliti neku diplomatsku pošalicu ispadne glup, pa mu se više smiju njegovi nego oni koje je htio bocnuti.

Ako me sjećanje dobro služi za Bosnu i Hercegovinu je rekao “big shit”, a Bosancima i Hercegovcima preporučio “prvo sapun, pa onda parfem”. Uslijedile su salve ismijavanja i viceva i u Hrvatskoj i u BiH. A ko drugom zlo mislio njemu se vratilo. Zokiju sapun ispao, Orban, Janša i Lega Norda “čuvali mu leđa”.

U pauzama od smaranja pitanjima o Bosni i Hercegovini, Zoki Populko pronađe vremena da se politički i ljudski nedostojanstveno obračunava s liderom HDZ i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Ni u tom sukobu ne bira sredstva, već se koristi terminologijom seoske neudavače koja vrijeđa sve oko sebe. Tako je i Zoki Populko nazivao Plenkovića plamenim jazavcem, vjevericom i herojskim zecom, plenkošenko i slično.

A onda kada se umorio od smišljanja tih idiotarija, počeo je ponovo da se “brine” za Bosnu i Hercegovinu i njen euroatlantski put. Pored svih tradicionalnih desničara i hegemonista u Hrvatskoj, od kojih niko nije imao usuda reagovati na samit najveće vojne sile svijeta, Zoki je opet odlučio ispasti idiot.

U pokušaju da glumi Trumpa, zaprijetio je mali Zoki velikom NATO-u, da u svojoj deklaraciji upišu Dejton i konstitutivnost u odjelu za BiH, a dobio je samo fusnotu o Dejtonu. I sve to, sada već tradicionaliziranim idiotskim stilom nazvao Bigfoot. Valjda je mislio da je postigao veliki uspjeh, a zapravo je ispravno rekao. Jer niti je šta dobio niti Bigfoot postoji.
Jedino što je od nekadašnje ljevičarske nade Hrvatske i Evrope ostalo su Bigshit praksa i snovi o podjeli BiH, od kojih će opet ostati Bigfoot.

Hrvatima će ostati da čekaju izbore i biraju normalnijeg predsjednika, jer pored Zokija i naš fikus izgledao bi ozbiljnije. Ako ništa predsjednički!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *