Bajrambašić: Velika sramota Hrvatske, prisvojila je teritoriju BiH

Published On 30. July 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Izet Bajrambašić, predsjednik Pomorskog društva BiH, kazao je za kako će “veliko slavlje u vezi spajanja Pelješkog mosta značiti veliku sramotu za Hrvatsku jer je prisvojila teritoriju BiH”. O ovome, ističe, Evropska unije nije znala. Da jeste, smatra, ne bi nikada odobrila izgradnju mosta na ovaj način.

“Jako puno je zastupljena teza da Hrvatska nakon 303 godine spaja svoju teritoriju i to daje potrebu za analizom zašto je to tako. Mi u pomorskom društvu znamo što je to jer postoji puno toga ružnog što hrvatslka prema BiH upravo na moru. Sami most je ipak projekat EU.A 303 godine nema veze sa spajanjem, uvijek je bila spojena i za vrijeme Jugoslavije, nikada nije bilo problema za povezivanja sjevera i juga. Ali razlog prisvajanja teritorije BiH od Hrvatske još 1994. godine kada su donijeli pomorski zakonik kojim su proglasili svoj suverenitet na pomorskoj teritoriji BiH od 14,5 kvadratnih kilometara i obale kopna 24,4 dužnih kilometara. Oni su taj zakon prepisali od 1965. godine iz SFRJ i time prisvojila sva prava Jugoslavije isključujući BiH s mora”, rekao je Bajrambašić.

Bajrambašić: Skrivaju činjenicu da nisu promijenili zakon kojim svojataju bh. teritoriju

Ističe kako će “veliko slavlje u vezi spajanja Pelješkog mosta značiti veliku sramotu” te da time skriva ovu činjenicu da nisu promijenili zakon i da je “prisvojila teritoriju BiH”. Smatra i da “EU ne bi odobrila ovo da su znali za ovaj zakon prije”.

“Hrvatska je objavila svoj pomorski zakon u biltenu UN-a 2000. godine i obavijestila cijeli sviejt da BiH nema na moru već samo Hrvatska. To nije dobro”, naglasio je.

Očekuje da će se nakon izgradnje mosta razgovarati o tome da i BiH ima prava na more, kao što je imala u vrijeme Jugoslavije. Na pitanje da li se zakasnilo s reakcijama, kazao je kako su političari pristali na izgradnju mosta i kazali da se može izraditi bez da ugrožava BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *