BREZOVAČA Godišnjica pogibije Smaje Some i Čedomira Domuza :Vječno će se pamtiti heroji Igmana

Published On 30. July 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Polaganjem cvijeća na šehidsko mezarje  Karhimani u Pazariću, te na spomen – obilježje na Brezovači   obilježena je godišnjica pogibije  Smaje Some, najstarijeg borca na Igmanu, te Čedomira Bate Domuza, jedan je  od prvih komandanata odbrane Igmana .

 Domuz je  dobitnika najvećeg ratnog odlikovanja „Zlatnog ljiljana“, nosioc je Ordena zlatnog grba sa mačevima  i Policijske medalje za hrabrost.

Polaganjem cvijeća na Brezovači prisustvovali su  Milan Dujomović, podpredsjednik FBiH, delegcija KS na čelu sa Omerom Osmanovićem, ministrom za boračka pitanja  i drugi gosti.

 Ni ovog puta organizatori nisu zadovoljni  odzivom  građana.

-Ovdje u Karhimanima trebao bi nas biti  veliki broj.Nažalost i ove godine nije tako, kazao je

Zifet  Dželko – Pidž, predsjednik udruženja  „Zlatni ljiljani  i Zlatna policijska značka“ općine Hadžići

Na Brezovači je bilo znatno više prisustnih, ali ni približno onoliko, koliko to zaslužuje Čedomir Bato  Domuz ,  koji je sa svojim saborcima među  prvim izašao na  Igman i onemogćili agresoru da stvore potpun obruč  oko glavnog grada BiH.

Milan Dujmović, podpredsjednik Federacije BiH je kazao da upravo zbog njih ne smijemo zaboraviti   što su ovi heroji u ključnim momentima učinili za odbranu Igmana kao ni sve druge branioce BiH.

Na skupu je govorio Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja u KS, koji je naglasio da se heroji nikada ne smiju zaboraviti.

-Nažalost još uvijek veliki je broj djece šehida i boraca koja nisu zaposlena, i na ovom poslu zajedno sa svim nadležnim moramo daleko više raditi.Poput Some i Domuza veliki broj njih dali su živote i dijelove tijela i naša je dužnost i obaveza da se briemo o njima . Ovdje na Brezovači su kosti boraca iz Drugog svjetskog rata, a pored njih   borca iz posljednjeg odbranbeno-oslobodilaćkog  rata , nagasio je Osmanović.

Počast Čedomiru Domuzu odali su i  mladi MZ  Binježevo, u kojoj  je Čedo živio.

Čedo i Smajo poginuli su isti dan , 30.  jula 1992. godine.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *