HADŽIĆI U ponedjeljak će biti poznato od čega su se zarazili mještani naselja Smucka

Published On 8. August 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

U ponedeljak će biti poznati rezultati analize vode, a čiji su uzorci uzeti iz hadžičkog naselja Smucka, potvrdio je to za “Avaz” Zlatan Hamza, specijalista zdravstvene ekologije i higijene u Službi za zaštitu i unapređenje životne sredine Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

– Terenska ekipa Odjela komunalne higijene i sanitarne tehnike Radne jedinice za zaštitu i unaprijeđenje životne sredine Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je, odmah po saznanju o povećanom broju pacijenata epidemiološke službe Zavoda, a na osnovu prijave o zaraznoj bolesti iz nadležne ambulante, 04.08.2021.g, izašla na predmetnu lokaciju i izvršila uzorkovanje vode na mikrobiološku analizu sa rezervoara Smucka, kao i tri dodatna uzorka vode u tom naselju na mjestima krajnjih korisnika – rekao je Hamza.

Tegobe za 209 građana

Da posjetimo: U područnoj ambulanti Tarčin Doma zdravlja Hadžići  javilo se 209 građana iz hadžićkog naselja Smucka sa stomačnim tegobama i dijarejom, javila je Fena.

Sumnja se da je ta pojava nastala uslijed konzumiranja vode iz lokalnih rezervoara.

Civilna zaštita je putem svoje Službe za vodosnabdijevanje i asanaciju terena angažovala cisternu sa pitkom vodom dok se ne izvrše analize vode od Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

“Preletači” rade za lične interese

Mada su više puta do sada na sjednici Općinskog vijeća, i u informacijama Zavoda za javno zdravstvo KS konstatovali velike problema oko snadbjevanja sa pitkom vodom i pojavama zaraznih bolesti, očito je da vlast na ta upozorenje i nije obraćala pažnju.

Slično je i sa divljim deponijama. Njima je bitno da imaju većinu, da se usvajaju sve informacije bez obzira na posljedice, a u tome im uveliko pomažu i vijećnici ” preletači” .Odmah nakon izbora, po ko zna koji put, prevare svoje birače, i umjesto za građane rade za svoje lične interese. Zapošljavanju rodbinu, prijatelje, a tu  su i druge privelegije…

I tako iz jednih do drugih izbora.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *