Šteta i Avdić s Muzurom: Zajedno u izgradnju pruge za Hrasnicu, sportske dvorane u Hrasnici…

Published On 31. August 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Ministri saobraćaja i kulture i sporta Kantona Sarajevo Adnan Šteta i Samir Avdić, posjetili su danas Općinu Ilidža i tom prilikom sa načelnikom Nerminom Muzurom, općinskim vijećnicima i zastupnikom u Skupštini KS Elvisom Vretom razgovarali o projektima koje Kanton i Općina planiraju realizirati u narednom periodu, ali i o završenim projektima.

Kako je ovom prilikom istaknuto, od početka godine na području općine Ilidža realizirana su četiri velika infrastrukturna projekta iz oblasti saobraćaja. Radi se o kružnom toku, ulici Stara Pruga Osik, Hrasničkoj cesti i isključnoj traci na zapadnom prilazu gradu, koja će u promet biti puštena u narednim danima.

“Jedan od projekata koje zajednički realiziramo, i za koji je raspisan tender je Stojčevac gdje će se osim saobraćajnice raditi na uređenju pješačke zone i postavljanju nove rasvjete. U aprilu smo po prvi put uspostavili autobusku liniju od Hrasnice do Vijećnice, koja nikada prije nije imala red vožnje, dok smo u augustu obezbijedili željezničku liniju od Pazarića do Željezničke stanice, sa stajalištima na Ilidži i u Blažuju”, rekao je ministar Šteta.

Prije nekoliko dana počela je i obnova tramvajske pruge na relaciji Nedžarići – Ilidža. Za vrijeme izvođenja radova, Ministarstvo saobraćaja KS osiguralo je alternativni prijevoz kroz osam autobusa Grasa i Centrotransa, kako bi se preduprijedile gužve dok traju radovi.

“Do maja iduće godine imat ćemo završenu dionicu od Ilidže do Remize. Prije toga očekujemo da krenemo sa radovima na izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice. Do kraja godine trebao bi biti raspisan međunarodni tender za izgradnju, koji će provesti Evropska banka za obnovu i razvoj. Dakle, ako sve protekne kako treba, na proljeće očekujemo početak radova. Kada je u pitanju cestovna infrastruktura i javni prijevoz, u idućoj godini investicije će biti još veće”, rekao je ministar Šteta.

Jedan od velikih projekata koje Ministarstvo kulture i sporta KS realizira sa Općinom Ilidža je izgradnja sportske dvorane u Hrasnici. Prema riječima ministra Avdića, očekuje se da dvorana bude izgrađena već u narednoj godini.

“Javni interes nam je u prvom planu. Od početka mandata obišli smo sve lokalne zajednice u Kantonu Sarajevo. Kada je u pitanju općina Ilidža, maksimalno smo podržali sportske klubove i udruženja iz oblasti kulture i sporta”, rekao je ministar Avdić.

Načelnik Muzur istakao je da je od početka mandata Općina realizirala projekte putne infrastrukture u vrijednosti sedam miliona KM, sufinansiranih sa Direkcijom za puteve KS. Izrazio je zadovoljstvo izuzetnom saradnjom na projektima značajnim za ovu lokalnu zajednicu i najavio neke od planova za narednu godinu.

Između ostalog, u planu je izgradnja još jednog velikog kružnog toka, nastavak rekonstrukcije nekadašnjeg ratnog puta prema Igmanu, za koji će tender biti raspisan u ovoj godini, te izgradnja tramvajske pruge za Hrasnicu.

“Već imamo planove za narednu godinu, među kojima je historijski projekt izgradnje tramvajske pruge za Hrasnicu. Ne treba posebno naglašavati koliki je značaj svih ovih projekata i koliko će njihova realizacija unaprijediti kvalitet života na području općine Ilidža. Izgradnjom tramvajske pruge do Hrasnice će se ovaj dio Kantona dodatno približiti centru grada i smanjiti vrijeme putovanja, a i pozitivno će utjecati na smanjenje gužvi u saobraćaju. Radi se o važnim i vidljivim projektima koji su od velikog značaja za cijelo društvo”, rekao je načelnik Muzur.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *