ZDRAVLJE Nevjerovatne crne bobice iz prirode imaju veliku moć za naše zdravlje

Published On 1. September 2021. | By saliha | Magazin

Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti holesterol

Nevjerovatne crne bobice, kupine, osim osvježavajućeg učinka, imaju i veliku moć za naše zdravlje. Obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidansima vrlo učinkovitima u prevenciji brojnih bolesti.Provedenim istraživanjima naučnici su došli do zaključka da kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti.

Kupine grade imunitet jer sadrže vitamin C koji ima nekoliko važnih uloga. Također, u kupinama ima, primjerice, dvostruko više tog vitamina nego u borovnicama. Vitamin C ključan je za imunitet i kardiovaskularni sistem jer snižava krvni pritisak, a važan je i u liječenju anemije jer pospješuje apsorpciju željeza u tijelu.

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati holesterol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *