Izgubila svaki kredibilitet, glavna tužiteljica Sarajlija mora otići

Published On 8. September 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Vrabac

Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Tužilaštva KS trebala je sinoć nakon obraćanja Amine Smajlović, Arijane Memić i Muriza Memića podnijeti neopozivu ostavku kao jedini ispravan i moralan čin zbog patnje tih porodica u kojoj je učestvovalo Tužilaštvo KS.

Ono što je sinoć izgovoreno za skupštinskom govornicom glavnoj tužiteljici koja snosi odgovornost za nerad svih svojih tužilaca ne samo da je trebao biti razlog za njenu ostavku već i svih šefova odsjeka među kojima i kompromitirani tužilac Sead Kreštalica.

Iz obraćanja i pitanja skupštinskih zastupnika vidjelo se nezadovoljstvo radom Tužilaštva KS, ukazano je na politički utjecaj na određene predmete, nepostojanje presuda u slučajevima narkomafije, privrednog kriminala. Ako je i bilo teških riječi upućenih glavnoj tužiteljici to je bilo samo iz razloga što se nepravda više ne može gledati ni trpjeti.

I umjesto da podnese ostavku i spasi ono malo dostojanstva koliko joj je ostalo, Sarajlija napušta skupštinsku salu dok je govorio advokat Ifet Feraget. U salu se nije vratila ni dok je govorio Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića. Na taj način ponovo je pokazala nepoštovanje porodici koja je dijelom njenom krivicom izgubila pet godina na sudske procese koji su se vodili po lažnoj optužnici.

Isto to Tužilaštvo poigralo se sa ovom porodicom na najbrutalniji mogući način. Prvo su potvrdili da je mladić ubijen, a zatim da je riječ o saobraćajnoj nesreći. Ne postoji slučaj u Tužilaštvu KS koji je zastupalo devet tužilaca. Od njih devet troje više nije u Tužilaštvu. Kao ni tadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić. Čak ni u slučaju ubistva dva sarajevska policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića nije bilo angažirano toliko tužilaca, pa ni tri godine nakon brutalnog ubistva ne znamo ko su počinioci.

Sarajlija je na brojna pitanja zastupnika davala šture odgovore, djelujući potpuno nezainteresirano za bilo kakvu opširniju elaboraciju. Za jednu glavnu tužiteljicu nepojmljivo je da prizna kako im je predmet Memić nanio štetu, ali da su spremni da vode novu istragu. Sarajlija bi trebala znati da nije predmet Memić nanio štetu Tužilaštvu KS već obrnuto. Više od pet godina porodici se razvlači pamet sa lažnom saobraćajnom nesrećom. Na toliko puta upućen poziv da odustane od lažne optužnice Sarajlija je ostala bez odgovora. Zato tužiteljice Sarajlija nemate nikakvo pravo najavljivati istragu o “stradanju Dženana Memića” niti bi vaše Tužilaštvo moglo raditi takvu istragu. Povjerenje koje ste izgubili na slučaju Memić nećete moći vratiti ni za narednih pet godina.

Umjesto da kao glavna tužiteljica tražite odgovornost tužilaca koji su nanijeli nemjerljivu štetu i zauvijek obilježili ovo tužilaštvo, vi nagrađujete Seada Kreštalicu visokim pozicijama. Tužilac koji je kompromitiran i u slučajevima prije Dženana Memića bio je glavni operativac lažne optužnice. Kreštalicu ne zanima pravda, već samo cilj koji mu je postavljen.

Nakon sinoćnje sjednice vi tužiteljica Sarajlija nemate više šta tražiti na mjestu glavne tužiteljice. Ne možete dati odgovor na pitanje ko je ubio Dženana Memića. Tu ste priliku imali 2019. kada ste došli na čelo Tužilaštva KS. No i vi ste se do zadnjeg nadali da Vrhovni sud FBiH neće donijeti oslobađajuću presudu, ali kula od karata počela se rušiti. I opet ste imali priliku da časno postupite i niste.

Sada drugi trebaju dati odgovor ko je tražio lažnu optužnicu i za čije interese, ko se sakriva i s kojim motivom.

Vi to tužiteljice Sarajlija niti možete niti znate niti više porodice imaju vremena za bilo kakve pokušaje. Njima samo treba istina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *