U susret sjednici Parlamenta BiH: Institucionalna ili ustavna kriza, lagano klizimo u haos!

Published On 19. September 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Za sutra je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, što će biti prvi pokušaj nakon opstrukcija za održavanje zasjedanja i usvajanje budžeta.

U najavi je i nastavak blokada, ali i protesti zaposlenih u državnim institucijama.

Milorad Dodik ne želi prekinuti blokadu, pa je još jednom ponovio da srpski predstavnici neće doći na sjednicu. Ipak, moguće je da sjednica uz postojanje opće većine se održi, ali bez entitetskih većina ne može proći niti jedna tačka, sve mora ići na dodatno usaglašavanje.

S druge strane Dodik je rekao da će osigurati plaće za one zaposlenike u državnim institucijama čija je adresa prebivališta u RS-u!.

Naravno, ne postoji zakonska osnova za ovakvim činom, ali je svakako interesansto da je Dodik spreman državi BiH dati 21 milion maraka mjesečno. Novaca sada ima, ali sigurno ga iza nove godine više neće biti, a enitet Republika Srpska i tamošnji stanovnici mogli bi se naći u velikom problemu.

Ne sumnjivo je da Dodik ovakvim činom produbljuje krizu i van svake sumnje je iz institucionalne uvodi u ustavnu! Zamislite da sutra policija ne dođe na posao! Imate potpuni haos u državi. Zato je neophodna reakcija visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji mora prpeoznati opasnost u blokadama. One su daleko samo od institucionalnih.

U sindikatu koji okuplja policijske službenike ističu, između ostalog, da godinama inzistiraju da se zakon o plaćama i naknadama u institucijama odvoji. U suprotnom, mogle bi se rasuti policijske strukture u BiH.

“Policijska tijela zasnovana su na svim narodima i narodnostima, tako da jedan drugog vuče i posao. To kako oni misle primijeniti jednonacionalno, ja ovog trenutka ne vidim svrhu zašto bi se to dogodilo. Oni zaista trebaju sjesti za sto i dogovoriti se da ovo zaista funkcionira jer nered i negiranje svega ovoga mislim da bi došlo do jednog velikog raskola, a kada izgubite državnu policiju onda ste izgubili državu, upozorava Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih tijela BiH za FTV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *