ZAJEDNIČKI ODVAŽNO Probosanski blok Izborni zakon mora usloviti evropskim vrijednostima

Published On 19. September 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Rasim Belko

Politika bosanskog bloka svih godina iza nas je politika merhamet kompromisa, popuštanja, saginjanja zarad zadovoljstva međunarodnih prijatelja i domaćih političkih kabadahija i partnera u vlasti.

Koliko smo puta na ekranima gledali Milorada Dodika kako maše rukama i govori “ili to, ili ništa”. Ultimativno ucjenjivački nastupale su politike iz RS-a predvođene Miloradom Dodikom. I to je kontinuitet svih ovih pregovaračkih godina.

Tu školu naučila je i partijska pregovaračka delegacija Dragana Čovića pa od Filea do Sattlera i svih aktuelnih diplomata u BiH nastupa dodikovskim “ili ovo, ili ništa”.

Samo jedna strana je svih ovih godina nastupala podanički, gubitnički, merhametlijski. Stalno plašeći “ako ne popustimo, izgubit ćemo”. Gubitnički grupisana politika na talasima SDA, zarad čuvanja kadrova i pozicija ugrozila je sve probosanske interese u svim pregovorima SDA i njenih partnera, koji su se godinama iza nas mijenjali, od konzervativnih, desničarskih, do onih koji tvrde da su lijevi i građanski. I svi su poginjali glavu slijedeći politiku poslušnosti koju vodi SDA.

Slijede nam mjeseci vrlo važnih, možda i najvažnijih postratnih pregovora u Bosni i Hercegovini. I dok nam svesrpska politika iz Banja Luke janso poručuje da oni imaju jedan, disolutivan san, jer u BiH se “ne može živjeti”, iz hercegovačkih krajeva stižu poruke “ne bude li reforme izbornog sustava, neće biti ni Bosne i Hercegovine”. Samo se u sarajevskoj dolini bezakonja, nepismenosti i neobrazovanja ni ne naziru odgovori na ove pripremne strategije srpsko – hrvatskih predstavnika.

Jer, srpsko – hrvatski blokovi su nacionalistički blokovi. Jedino je ono što se zove probosanski blok zapravo politički miks i sataraš različitih političkih blokova. I lijevi i desni i centar, i građanski i etnički i nacionalistički. Svi moraju stati pod jednu zastavu – zastavu države svih njenih građana.

No, osim udruživanja pod istu zastavu, politički predstavnici probosanskog bloka morat će konačno pokazati da im iz političkog habitusa nije isparila muškost. Vrijeme je da i oni ispostave svoje zahtjeve, po principu “ili građanska BiH, ili nećemo pregovarati”. Jer, očito je da politika konstantnog kompromisnog popuštanja ne donosi ništa dobro, pa je možda vrijeme za okretanje kormila u drugačijem smjeru.

Istovremeno, sazrele su prilike i za promjene dosadašnje prakse predvodnika politika. Konačno je vrijeme da se SDA-u oduzme primat predvodnika bošnjačkog i probosanskog bloka. Kombinovanje odgovornosti svih onih koji u okviru probosanskog bloka budu učestvovali u pregovaračkom procesu je davanje šansi dogovorima, jer  će tako i posljedice i one dobre stvari svi podjednako snositi.

S druge strane odveć znamo da će evropska diplomatija, potpomognuta američkim izaslanikom pritiskati da se dogodi kakav takav dogovor. U takvoj situaciji SDA ne smije biti predvodnica, jer činjenica da je ova stranka opterećena velikim brojem korupcionaških i drugih afera čini je podložnim tlom za manipulacije međunarodne diplomatije.

Probosanski blok, u kojem će podjednake zasluge odgovornosti imati i SDA i SDP i DF i SBB i NS i NIP,  morat će definisati nekoliko zahtjeva u procesu reforme izbornog zakonodavstva. Primarno, zarad budućnosti Bosne i Hercegovine, mora se zauzeti zajednički stav da izmjene izbornog zakonodavstva moraju BiH primaći vrijednostima zemalja EU, kojima ionako težimo.

Dakle, čovjek mora biti prioritet budućeg Izbornog zakona. U njegovom pravu da bira i bude biran, baš kao i svaki drugi Evropljanin. Probosanski blok ispod toga niti smije niti može ići, jer sve ispod toga je prodaja evropske budućnosti Bosne i Hercegovine.

Drugi ultimativni zahtjev probosanskog bloka mora biti provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, jer će se time ne samo učvrstiti zahtjevi prvog dijela strategije, već i osigurati provođenje presuda međunarodnog suda. Presude ESLJP ujedno su i najbolji zagovarači politike normalnog uređenja izbornog sistema Bosne i Hercegovine.
Ili će probosanski blok istrajati na ovim i drugim zahtjevima ultimativno kao i oni s druge strane političke linije, ili ćemo u Bosni i Hercegovini pod patronatom međunarodne zajednice imati nametnutu još jednu luđačku košušlju, koja će nas unazaditi daleko od svih naprednih evropskih procesa.

Vrijeme je za malo političke odvažnosti i zajedništva, sve ostalo dolazi mnogo lakše.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *