KORISNO Znakovi koji ukazuju na nedostatak vitamina

Published On 1. October 2021. | By saliha | Magazin

Potreban je za normalno funkcioniranje imunog sistema u borbi protiv bakterija i virusa

Kvalitetna hrana postaje prava rijetkost, a shodno tome globalno raste broj ljudi koji hronično pate od deficita nekog od esencijalnih vitamina. Postoje znaci koji jasno ukazuju na nedostatak određenog vitamina. U slučaju da prepoznate neki od simptoma, osnovno je da se potraži pomoć ljekara

Natečeni zglobovi

Vitamin C – Njegov nedostatak nagovještavaju sklonost infekcijama, pojava modrica, sporije zarastanje rana, zatim uvijanje, pucanje i urastanje dlaka na tijelu, bolni i natečeni zglobovi, krvarenje desni, anemija, umor i loše raspoloženje, dobivanje na težini bez promjene navika u ishrani. Da bi tijelo svakodnevno dobivalo dovoljne količine vitamina C, od suštinskog značaja je da se jede voće i povrće

Vitamin A – Gruba, suha i nadražena koža, gubitak apetita, čest umor, slaba kosa bez sjaja, lomljivi nokti, nastanak peruti, koža sklona aknama su upozoravajući znaci nedostatka vitamina A. Ipak, kako stručnjaci ističu, njegov deficit najčešće se ogleda u promjenama na očima. Vitamin A ili retinol nalazi se najviše u uljima riblje jetre, žumancetu, maslacu i pavlaci.

Krvna slika

Vitamin E – Simptomi su uočljivi u krvnoj slici. Dakle, ukoliko patite od nedostatka crvenih krvnih zrnaca, znači da vam nedostaje i vitamin E. Inače, vitamin E ima važnu antioksidativnu ulogu, u smislu pomaganja ćelijama da se zaštite od štetnih utjecaja slobodnih radikala. On je potreban i za normalno funkcioniranje imunog sistema u borbi protiv bakterija i virusa. Pomaže i u širenju krvnih sudova i sprečavanju zgrušavanja krvi unutar njih.

Neurološke smetnje

Kod nedostatka vitamina B1 simptomi su neurološke smetnje, slabost i grčenje mišića, problemi s pamćenjem, nastanak edema. Simptomi mogu da uključuju i gubitak apetita, razdražljivost i poremećaje u sistemu za varenje. Kod potpunog nedostatka dolazi do bolesti beri-beri. Deficit vitamina B2 vidljiv je u uglovima usana, oko kojih se učestalo javljaju rane i oštećenja kože. Manjak vitamina B3 i B7 ogleda se u mnogim problemima s kožom.

Gubitak pamćenja

Nedostatak vitamina B6 se javlja kod dijabetičara, starijih osoba, trudnica i dojilja. Kada je u minusu, povezan je sa oboljenjima bubrega, grčevima u rukama i nogama, nesanicom i anemijom.

Folna kiselina ili vitamin B9 je često u deficitu kod trudnica, žena koje uzimaju kontraceptivne pilule, osoba s probavnim tegobama i kod alkoholičara. Još jedan vitamin iz B grupe B12 je veoma bitan.

Njegov deficit uzrokuje obamrlost u rukama, stopalima i/ili nogama, poteškoće s hodanjem i ravnotežom, anemiju, oticanje jezika, gubitak pamćenja, čak i pojavu paranoje i halucinacija, navode stručnjaci.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *