Skupština KS razmatra rebalans budžeta KS u iznosu od 1.143.274.972 KM

Published On 3. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Danas će biti održan nastavak 43. radne sjednice Skupštine KS koja je prekinuta 22. oktobra, a preostala tačka su zastupnička pitanja i inicijative.

Nakon završetka te sjednice, održat će se 44. radna sjednica sa obimnim dnevnim redom.

Na dnevnom redu je nekoliko zakonskih rješenja kao što su Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o pravobranilaštvu, Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o filmskoj djelatnosti-skraćeni postupak, Prijedlog Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo, Nacrt Zakona o komunalnim taksama.

Zastupnici će razmatrati i rebalans budžeta KS za 2021. godinu kao i Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu po hitnom postupku.

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 14.10.2021. godine razmatrala Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu i u skladu sa Mišljenjem Federalnog ministarstva finansija, dostavljenim preliminarnim revidiranim projekcijama i ostvarenim prilivom prihoda od indirektnih poreza u prvih 9 mjeseci 2021. godine u Kantonu Sarajevo projicirala povećanje prihoda od indirektnih poreza. Vlada Kantona Sarajevo je uvećala Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo te je isti utvrđen u iznosu od 1.143.274.972 KM i proslijeđen u skupštinsku proceduru. Rebalansom budžeta KS predviđena su i sredstva za OŠ Šip koja je otvorena prije dva dana.

Također bit će razmatran Prijedlog Odluke o dopunama Odluke o usvajanju plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, kao i Prijedlog Odluke kojom se daje saglasnost na osnivanje naučnoistraživačkog instituta za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Verifikacionog laboratorija „Verlab“ d.o.o. Sarajevo, kao ustanove pod nazivom „Naučnoistraživački Institut Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju“.

Na dnevnom redu je između ostalog nekoliko izvještaja o poslovanju komunalnih javnih preduzeća za 2020. godinu Toplane-Sarajevo, Sarajevogas, VIK.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *