Stari znanci: Izgubljene sankcije, ali i Escobarov prijevod, Dodik nastavlja po svom

Published On 10. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Amra Vrabac

Za Milorada Dodika sastanak sa Escobarom bio je muški i zadovoljan je njegovim sadržajem, bio je to razgovor dvojice džinova koji se odranije poznaju, kazao je Dodik na današnjoj press konferenciji. Čak je kazao da su raspravili i neke ranije izjave, a jedna od njih je da se Dodiku j..e za američke sankcije. 

S druge strane, Escobar je novinarima nešto kasnije kazao da je sastanak sa Dodikom bio produktivan. Interesantno je da nije spomenuo sastanke sa druga dva člana Predsjedništva BiH. A nije govorio ni o sankcijama. Kako Dodik reče „ni riječi nije bilo o tome“. Čak je Dodik predložio Escobaru sankcije za političare koji spominju rat, a on kao nije među njima.

I dok je Dodik novinarima pojašnjavao da je Escobara obavijestio da će RS nastaviti dalje sa svojim planom i povlačenjem nadležnosti, među kojima je i odbrana i OS BiH, nešto drugačiju poruku ili barem prijevod dobili smo do Escobara.

Escobar je u izjavi kazao kako je „Dodik otvoren za razgovor o povlačenju legislative kojom se slabe centralne institucije“, dok je prijevod glasio da je otvoren za „mogućnost da se povuku sve one odluke koje se odnose na prenos nadležnosti“.

Čini se da je neko danas izgubljen u prijevodu, a da se cijela priča svela o garancijama da neće biti rata i da time trebamo biti zadovoljni. Da li je time neko pokušao umiriti građane, a ostaviti Dodiku mogućnost da mirno završi započeto pokazat će se vrlo brzo.

Escobar i Dodik saglasni su da treba razgovarati. I istina je da Dodik razgovara, sa Orbanom, sa Janšom, Erdoganom, Čovićem, ali ne i sa drugima.

Kada je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt prije nekoliko dana kazao da bi „crvena linija“ bila povlačenje entiteta Republike Srpske iz Oružanih snaga BiH i stvaranje vlastite odvojene vojske unutar Bosne, on je dodao da će onda međunarodna zajednica morati ozbiljni razmisliti kako ići naprijed. Međutim, kada Dodik povuče taj korak, neće biti više mogućnosti za korak nazad.

Na posljednjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Schmidt je dobio podršku većine zemalja članica koje su raspravljali o Schmidtovom izvještaju o BiH.

Međutim, da li je ono što danas čujemo od Escobara dovoljno da mislimo kako će situacija u BiH ostati mirna i nakon što RS se povuče iz svih državnih institucija, nakon što oslabi OS BiH, VSTV, pravosuđe, sistem indirektnih poreza.

Da li smo previše očekivali od SAD, Escobara i da li je ovo na neki način vjetar u leđa Dodiku?

Sad su sve oči uprte u Vijeće za vanjske poslove EU koje će 15. novembra održati sjednicu na kojoj će razmatrati situaciju na Zapadnom Balkanu i posebno u BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *