Potpredsjednici FBiH obavijestili Schmidta da Čavara mimo VSTV-a poziva kandidate na razgovor

Published On 13. August 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović (DF) i Melika Mahmutbegović (SDA) su ukazali visokom predstavniku Christianu Schmidtu da predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ) samoinicijativno i mimo procedura poziva kandidate za sudije entitetskog Ustavnog suda.

U pismu Schmidtu su naglasili da imaju “provjerene informacije i saznanja” da Čavara to radi. Poručili su da time direktno krši Ustav FBiH.

“Na ovaj način predsjednik Čavara direktno krši Ustav FBiH te oduzima ingerencije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) koje je već provelo zakonom propisanu konkursnu proceduru i koje je jedino kompetentno za tako nešto”, napomenuli su.

Kako su naveli Dunović i Mahmutbegović, Čavara nema ovlaštenja, zakonski osnov ni kompetencije da preispituje i intervjuiše kandidate za sudije, za koje je VSTV već proveo konkursnu proceduru i dostavilo mišljenje Ustavnog suda FBiH.

Čavara je danas poslao pismo visokom predstavniku u kojem navodi da će dati saglasnost za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, ali da Schmidt pokrene i druga pitanja koje tište HDZ kao što je upravljanje FTV-om, namjenska industrija, presuda Ljubić.

Predsjednik FBiH predlaže kandidate i dostavlja ih kao prijedloge potpredsjednicima na saglasnost. Ima pravo da sa liste VSTV-a izabere bilo koga, a nakon što se usaglasi sa potpredsjednicima, imenovanje predloženih kandidata uputi na razmatranje u Domu naroda Parlamenta FBiH.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *