Legendarni komandant Esad Paldum napustio Efendićevu stranku: SBiH je nova ekspozitura SDA

Published On 24. August 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Esad Paldum, legendarni komandant Armije BiH i istaknuti član Stranke za BiH, napustio je ovu stranku.

On je to objavio na svom Facebook profilu, a razlog je u suštini prost i providan – dolaskom Semira Efendića na čelo SBiH ova stranka priprema se da bude SDA-ov satelit.

Raport je o tome pisao odmah nakon što je Efendić pod čudnim okolnostima instaliran na funkciju predsjednika Stranke za BiH. Dogovor je da ukoliko Efendić uspije napraviti rezultat, od SDA dobije premijersku poziciju u Kantonu Sarajevo. Da bi cijeli scenario bio vjerovatniji, SDA se potrudila da svoje liste iz Općinske organizacije Novi Grad (Efendićeve matične) totalno obesmisli.

No, vratimo se na Palduma.

On je opširnom postu objasnio razloge svog izlaska iz ove stranke te je to jasno povezao sa tim da je Efendić zeleni trojanski konj.

“U periodu od dolaska g. Semira Efendića na čelo Stranke za BiH, pa do sada uočena je i omogućena potpuna dominacija kadrova SDA, koji su zarad ostvaranja ličnih i političkih ambicija promijenili stranački dres i prešli u SBiH i koji su u potpunosti ‘potopili’ i marginalizirali dosadašnje članstvo SBiH, koje je čuvalo i očuvalo izvornu ideju stranke”, piše Paldum.

“U prilog naprijed navedenom su i aktivnosti vezane za formiranje kandidacionih lista za predstojeće Opće izbore, naime kod formiranja svih lista općinski savjeti stranke imali su samo pravo evidentiranja kandidata, Kantonalno vijeće uopće nije učestvovalo u formiranju kandidacionih listi za Kantona Sarajevo, što je potpuno odsustvo transparentnosti u radu i odlučivanju, a jedinu konačnu riječ po ovom pitanju imalo je Predsjedništvo stranke. I iznenađenjima ovdje nije kraj. Kod formiranja i pozicioniranja kandidata na listi jedini pažnje vrijedan kriterij je bio taj da je kandidat preletio iz SDA u SBiH. I tako na listi za Skupštinu Kantona Sarajeva među prvih deset imamo svih deset preletača iz SDA”, naveo je on.

Dalje navodi da je unutar stranke izvršeno ‘čišćenje’ pa su stare kadrove zamijenili preletači iz SDA.

“Kao višegodišnji aktivista SBiH, dolazak g. Efendića na čelo stranke razumio sam kao novu mogućnost za oživljenje izvornih ideja i načela ove stranke u borbi za BiH, također sam prelaskom mnogih do jučer vrlih članova SDA smatrao potencijalom koji će omasoviti SBiH, ali nikako zagospodariti istom”, navodi Paldum u otvorenom statusu.

Na kraju kaže da kao patriota nije mogao nijemo preći preko svih pojava u kojima se stranka privatizira i postaje društvo privilegovanih.

“SBiH postaje novi rasadnik dojučerašnjih kadrova SDA. Na žalost, ja nisam usamljen primjer, detaljnijom analizom utvrdit ćete da ovakvih i sličnih pojava u stranci ima na pretek”, zaključio je Paldum

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *