Đukanović odbio Lekića za mandatara, traži prijevremene izbore

Published On 20. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije prihvatio prijedlog da mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore bude Miodrag Lekić. umjesto toga, uputio je predsjednici Skupštine prijedlog za skraćenje mandata 27. saziva crnogorskog parlamenta – prijeveremene izbore.

Đukanović navodi da vjeruje da se do nove vlade može doći jedino odlukom građana na izborima, prenosi RTCG. “Prijedlog da se mandat za sastav Vlade povjeri gospodinu Miodragu Lekiću, koji mi je juče u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. uputio gospodin Andrija Mandić nisam mogao da prihvatim, jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uslovi”, naveo je Đukanović.

U obrazloženju Đukanović kaže da saglasno sa Ustavom Crne Gore, konsultacije o mandataru za sastav Vlade sa predstavnicima parlamentarnih partija, odnosno koalicija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, obavio je 15. i 16. septembra ove godine, prenosi RTCG.

Razgovore je imao da potpredsjednikom Demokratske partije socijalista (DPS) Jevtom Erakovićem, generalnim sekretarom Aleksandrom Bogdanovićem i šefom kluba poslanika u Skupštini Crne Gore Danijelom Živkovićem, predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) Raškom Konjevićem i njegovim zamjenikom Borislavom Banovićem, potpredsjednikom Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Borisom Mugošom i generalnim sekretarom Milošem Čelanovićem, predsjednikom Bošnjačke stranke (BS) Ervinom Ibrahimovićem i potpredsjednikom Damirom Gutićem, predsjednikom Albanske alternative (AA) Nikom Đeljošajem, predsjednikom Force Genci Nimanbeguom, predsjednikom Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmedom Zenkom, predsjednikom Demokratske partije (DP) Fatmirom Đekom i predsjednikom Liberalne partije (LP) Andrijom Popovićem i Generalnim sekretarom Esadom Šainovićem.

Đukanović podsjeća da se pozivu nisu odazvali predstavnici Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore (DEM), Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA.

On je naglasio da prijedlog da se mandat za sastav Vlade povjeri Lekiću nije mogao da prihvati.

Javnost je, kako kaže, od strane pojedinih predstavnika partija koji su učestvovali u konstituisanju tog prijedloga obaviještena da je on dobio samo verbalnu podršku, i da potpise podrške nisu dali poslanici URA, SNP i CIVIS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *