Ustavni sud presudio: Načelnici godinama nezakonito zapošljavali, otpuštali i raspoređivali uposlenike

Published On 4. November 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Pojedini načelnici godinama su nezakonito zapošljavali, otpuštali i raspoređivali uposlenike, a dokaz o tome dokazan je i pred Ustavnim sudom FBiH. Irfan Čengić (SDP) bio je strana u postupku, te ne krije zadovoljstvo presudom.

Ustavni sud FBiH  je donio presudu kojom je odbio apelaciju 9 sarajevskih općina prema federalnim zakonima koji regulišu oblast donošenja odluka o organizaciji službi i sistematizacija radnih mjesta.

“Kao predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta Federacije BiH sam bio strana u postupku,  Ustavni sud FBiH u potpunosti uvažio argumente ove Komsije te je odbio zahtjev načelnika za ocjenu ustavnosti zakona i povrede prava na lokalnu samoupravu. Nakon ove presude Ustavnog suda pozivam načelnike da počnu raditi onako kako piše u zakonima i kako su im inspekcije i ranije naložile, uvažavajući nadležnosti vijeća. Općine nisu ničije privatno vlasništvo, one pripadaju ljudima, a predstavnički organ građana su općinska vijeća.

Primjer ispravnog postupka donošenja ovih akata jeste Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Nadam se da će  načelnici se ugledati na Grad Sarajevo.
Svi radnici čija su prava ugrožena u posljednjih godina ovakvim nezakonitim odlukama i sistematizacijama koje su načelnici donosili bez Općinskih vijeća svoja prava trebaju tražiti na sudovima.
Hvala kolegama parlametarcima iz svih stranaka koji su me podržali u ovom procesu”, istakao je Čengić.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *