Razija Mujanović iznijela optužbe na račun Amera Čolana: Neisupunjena obećanja, bahato ponašanje i tortura

Published On 27. November 2022. | By saliha | Sport

I moje strpljenje ima granice. Zbog budućnosti košarke u Bosni i Hercegovini i generacija koje dolaze, navela je Mujanović

Legendarna Razija Mujanović, koja trenutno obavlja funkciju tim menadžerice ženske košarkaške reprezentacije BiH, poslala je izvještaj Upravnom odboru KSBiH koji je objavila na Facebooku.

– Obzirom da se već dugo špekuliše i komentariše da je “nešto trulo u državi Danskoj” (čitaj – KS BiH), a moj poslani izvještaj Upravnom odboru je procurio u javnost putem pojedinih portala i izvora, osjećam dužnost da sa vama podijelim isti.

Iako se nisam htjela oglašavati pred utakmice, smatram da je pravedno da to pročitate na mojoj stranici, a ne kroz druge medije. Ipak ste vi tražili da budem u Savezu i vama to dugujem.

I moje strpljenje ima granice. Zbog budućnosti košarke u Bosni i Hercegovini i generacija koje dolaze. Sportski pozdrav – napisala je legendarna Raza iznad objavljenih fotografija.

Obzirom da se već dugo špekuliše i komentariše da je “nešto trulo u državi Danskoj” (čitaj – KS BiH), a moj poslani izvještaj Upravnom odboru je procurio u javnost putem pojedinih portala i izvora, osjećam dužnost da sa vama podijelim isti.

Iako se nisam htjela oglašavati pred utakmice, smatram da je pravedno da to pročitate na mojoj stranici, a ne kroz druge medije. Ipak ste vi tražili da budem u Savezu i vama to dugujem.

I moje strpljenje ima granice. Zbog budućnosti .

Naime, Mujanović je u izvještaju navela brojne probleme i opstrukcije s kojima se susrela ona i reprezentacija, ali i niz kritika na račun generalnog sekretara KSBiH Amera Čolana. Na početku izvještajaje navela da su joj motivacija za ulazak u Savez bile talentovane djevojke kojima je uvijek malo nedostajalo da naprave rezultat.

Bahato ponašanje i psovke

– Naši problemi počinju nakon Eurobasketa. Nešto se čudno počinje dešavati s našim generalnim sekretarom Čolanom, s njegovim ponašanjem i odnosom prema nama. Pred utakmicu s Belgijom suočavamo se s neispunjenim obećanjima. Ni nakon pet mjeseci kancelarija Saveza nije isplatila zaslužene nagrade za ogroman uspjeh na Evropskom prvenstvu koje su napravile naše djevojke. Djevojke su se osjetila izdane, podcijenjene i degradirane te nisu osjetile poštovanje – piše Mujanović.

U nastavku otkriva kako su ipak uspjeli s Dubravkom Barbarićem osigurati 20.000 KM koje su podijelili igračicama kao nagradu. A onda novi šok na turniru u Australiji.

– Da stvar bude kontradiktorna, u Australiju putuje 13 igračica i čak 12 dodatnih osoba! Imali smo nekoliko osoba koje su povedene iz zaista ne znam kojeg razloga. U Australiji se susrećemo s bahatim ponašanjem našeg sekretara koji pokušava da određuje ko će sjediti na klupi, često koristi psovke koje su čule i djevojke, dogovara večere s dijasporom bez konsultacija s nama i u terminu koje on odredi. Posebno me sram bilo njegovog odijevanja. Umjesto da bude ogledalo države i na svaku utakmicu dođe u odijelu, on je na utakmice dolazio u šorcu i papučama. Mene je najiskrenije bilo sramota! – ističe Raza uz konstataciju da je Čolan prema njoj vršio “neviđenu torturu”.

Problemi sa opremom

Mujanović je u pismu, između ostalog, otkrila kako sekretar nije odobrio uplatu 3.000 švicarskih franaka koliko je koštala taksa da se izda licenca novoj igračici Jovani Mandić te još brojne druge probleme u kojima je glavnu ulogu uglavnom imao Čolan.

Dodaje da su imale i problema sa opremom.

– Zaista mi nije ponižavajuće da mojim košarkašicama ponesem opremu. Više me brine to što nam nije omogućio dovoljan broj dresova za treniranje i sportske opreme. Više opreme smo imali mi 1993. kada sam ja, zajedno sa još par ljudi, organizovala put na Mediteranske igre, nego sada.

Tu treba ispitati da li je u pitanju loš partnerski/sponzorski ugovor sa dobavljačem opreme, ili samo još jedan od načina da nas sekretar sabotira. Novu sramotu smo doživjeli u Njemačkoj jer nam je nedostajala određena oprema koju je ekonom “zaboravio” da nam pošalje, pa smo istu morali posuđivati od kolega iz Njemačke – piše Čolaković.

Ističe da bi svima fokus trebao biti na predstojećim utakmicama.

– Ali, navikli smo da moramo trčati sa tegom oko noge. Ako imate bilo kakvih pitanja, rado ću Vam odgovoriti ili doći na sjednicu UO i odgovoriti na ista – piše u Izvještaju kojim je Upravnom odboru KSBiH uputila Razija Mujanović.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *