Čović i Nikšić: SNSD je partner za državnu vlast

Published On 29. November 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji medijima su se obratili Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Čović je kazao da su zajedno napravili jedan posebno bitan iskorak na svim razinama vlasti.

„Sporazum koji otvara jednu novu dimenziju politčkih odnosa u BiH, stabilizira sve tokove u BiH, osigurali pravno djelovanje svih institucija. Posebno mjesto ima socijalna i ekonomska politika. Ja se zahvaljujem kolegama da smo u kratkom periodu uspjeli doći do teksta sporazuma koji će biti jedna izvrsna osnova, potpisom ovog sporazuma mogu kazati da imamo koaliciju. Ovo je jedan izuzetan trenutak koji sam podijelio sa povjerenikom Varhelyijem. Naš cilj je do kraja godine imati izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou FBiH i države i mislim da imamo priliku za kandidatski status do kraja godine“, kazao je Čović.

On je kazao da je ovo jedna nova poruka za BiH, probleme koje imamo da ih pokušavamo riješiti između sebe.

„Mogu jamčiti da će od stranaka koje su oko HDZ-a da će učiniti sve da predano radimo na realizaciji ovog dokumenta bez uvjetovanja i prolongiranja i da prvi put u 20 godina usvojimo proračune u ovoj kalendarskoj godini za narednu godinu i na nivou FBiH i države“.

Nikšić je kazao da se osmorke iz dana u dan se proširuje.

„Ljudi prepoznaju da se radi nešto novo. Svi smo mi učestvovali u nizu sporazuma, ali nije bilo nikakvih kontroverzi, nikakvih podmetanja, da jedni drugima ništa ne poručujemo kroz medije, ali stvoriti nove pretpostavke na političkoj sceni u BiH. Ovaj sporazum smatram nečim novim na političkoj sceni. Ne mislim samo na ove tri oblasti, već zbog činjenice da smo opredijeljeni da stanemo iza ovog sporazuma. Sada treba da se krene u operacionalizaciju sporazuma. Čvrsto smo opredijeljeni da radimo zajedno, pokazat ćemo da je moguće držati se programa i izvršavati ono što smo dogovorili. Moguće je da dođe do drugačijeg viđenja, ali ćemo razgovarati. Nama predstoji dalji rad na operacionalizaciji i opredjeljenje je da dođemo do nove Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH do kraja godine“, kazao je Nikšić.

Što se tiče partnera iz RS-a Čović je kazao da će u četvrtak 1. decembra imati konstituisanje i Zastupničkog doma i FBiH i PS BiH i tada će biti jasno ko će činiti Kolegij.

“Siguran sam da će to biti SNSD što se mene tiče. Što se tiče partnera iz RS-a ja ću tisuću puta ponoviti ovo je moja domovina, njen jedini put je euroatlanstki. Kojom dinamikom ćemo moći napraviti je do nas. Vjerujem da će najveći dio to pratiti partneri iz RS koji će biti uz nas“, kazao je Čović.

On je kazao kako dosad niko nije spomenuo nijednu poziciju.

“Mi ćemo nakon ovih konstituirajućih sjednica naći se i početi razgovarati o sadržaju ovog dokumenta i kako ga misle implementirati. Ne da bismo podijelili fotelje već da bismo mogli implementirati. Ja sam uvjeren da nama neće trebati više od sedam dana da dogovorimo raspodjelu i u Vladi FBiH i Vijećću ministara BiH, kazao je Čović.

Nikšić je kazao da će se teško moći izbjeći SNSD i to je neka naša realnost koju trebamo prihvatiti i ispoštovati.

„Imamo neke vizije kako možemo primaknuti stavove. Trebamo sami na zatvorenim sastancima rješavati nesuglasice. Nije ni prirodno da sve riješimo prvi dan.“

Nikšić je kazao da je Predsjedništvo SDP-a odobrilo sporazum, a da će i Glavni odbor podržati.

“Kada je riječ o ZDK naravno da će se sada otvoriti priča da i HDZ bude dio te priče ako je zainteresovan”.

Čović je kazao da će se izmjene Izbornog zakona BiH raditi u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *