Raport u posjedu optužnice protiv ubica sarajevskih policajaca: Prvi put otkriven stravični detalj – pucali su i Macan i Marinković

Published On 13. December 2022. | By saliha | Crna hronika, Vijesti

Nakon četiri godine opsežne i iscrpne istrage sarajevsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv ubica sarajevskih policajaca – Save Marinkovića, Aleksandra Macana zvanog Aki i Marka Trifkovića Žižana.

Oni su optuženi zbog svirepog ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u naselju Alipašino Polje.

Nije prošlo dugo od podizanja optužnog prijedloga, a on je u cijelosti potvrđen od strane sudije Kanotnalnog suda u Sarajevu.

Raport je u posjedu optužnice koja ima 141. stranicu. Ekskluzivno otkrivamo i dispozitiv te dokaze i iskaze s kojima će se ubice suočiti tokom nastupajućeg suđenja.

Godinama krali automobile

Treba napomenuti da je značajan pomak u ovoj izuzetno osjetljivoj istrazi načinio posebni istražni tim sarajevske policije. On je ključne podatke pribavio iz „raspakovane“ aplikacije Sky.

Dana 26.10. oko 4.15 sati u namjeri da otuđe privatno motorno vozilo Golf 6 hrvatskih registarskih oznaka dovezli su se u naselje Alipašino Polje. Trifković je podesnim predmetom otvorio vrata Golfa. Macan je ušao unutra pokušavši da ga pokrene, piše u optužnici.

U optužnici se dalje navodi:

“Kada nije uspio da pokrene vozilo Trifković je sjeo u Seat te je njime pogurao Golf da bi se uspostavio kontakt i vozilo počelo raditi. U jednom momentu je došlo do sudara između prednje strane Seata i zadnje strane Golfa koji je guran do nizbrdice da bi ga pomoću vanjskog procesira Macan upalio.

Potom je Trifković parkirao Seat paralelno sa Golfom te je čekao da pomoću uređaja za krađu Macan pokrene Golf.

Ubice sarajevskih policajaca: Puškomitraljez u rukama

Marinković za to vrijeme čuva stražu. U ruci je držao puškomitraljez Zastava M72B1 kalibra 7,62 milimetara.

Macan je bio svjestan da će Marinković pucati ukoliko dođe policija. Prišao je i dao mu sat radi zamjene. Trifković je tada povukao ručicu haube da bi prespojio procesor. Macan je izvalio instrument tablu”.

Kako su opisale tužiteljice, za to vrijeme Marinković se nalazi u Seatu. U tom momentu iz pravca ulice Ive Andrića pojavljuje se policijsko patrolno vozilo u kojem su se nalazili policijski službenici.,

Na mjestu vozača je bio Adis Šehović, a na mjestu suvzača Davor Vujinović. Kada su isti ušli u ulicu Geteova i krenuli prema raskrsnici ulicom Bosanska-Geteova prema zaustavljeno vozilu Seat Leon, kada se Trifković nalazio na mjestu vozača Seata, u namjeri da usmrte ovlaštene službene osobe pri obavljanju poslova sigurnosti, svjesni da pucanjem iz vatrenog oružja službene osobe mogu lišiti života, što su Mrinković i Macan i htjeli, prema službenicima koji su se nalazili u službenom vozilu, Marinković iz Seata iz neposredne blizine ispalio je više hitaca.

Potom je Macan, dok se nalazio pored Golfa 6, u momentu kada je policijsko vozilo prolazilo pored zaustavljenih Seata i i Golf 6 u smjeru TC Bingo iz nepoznatog oružja ispalio najmanje dva hica. Potom je Marinković nastavio rafalno pucati u pravcu patrolnog vozila iz puškomitraljeza, ispalivši najmanje 20 metaka.

Nakon toga je Macan ušao u Seat na zadnje sjedište iza suvozača iz Marinkovića. Trifković je sjedio za volanom.

Sarajevski plavci nisu imali šanse

Usljed stravične pucnjave policajac Šehović je zadobio smrtonosne povrede glave i nadlaktice usljed čega je na licu mjesta preminuo.

Policajac Vujinović zadobio je strelnu ranu šake, odnosno dlana, obje podlaktice te razorne povrede glave, od kojih je preminuo istog dana oko 12 sati u UKCS.

Kako se navodi u optužnici ubice su potom ušle u Seat te su se velikom brzinom udaljili prema Republici Srpskoj, do mjesta Repca. Tamo je Macan izašao iz vozila. Trifković je sa Marinkovićem odvezao Seat i oružje na njima poznatu lokaciju na imanje Anđe Klačar da bi ih uništili. To su zajedno i učinili.

Modus operandi lopova s Pala

Tri dana prije zločina na Alipašinom Polju, trojica osumnjičenih su ukrali automobil Audi A6.

Dakle, prema optužnici radi se o 23.10.2018. godine, kada su oko 4.50 sati u ulici Zmaja od Bosne u Općini Novo Sarajevo po prethodnom dogovoru da otuđe vozilo dovezli se crnim Seat Leonom crne boje sa nepripadajuću registarskim oznakama.

Vozilo su prethodno otuđili u noći sa 5. na 6. 10. 2018. godine s parkinga u ulici Semira Frašte.

Potom su Seat parkirali u blizini Audija koji je imao njemačke registarske oznake.

Potom su Macan i jedno NN lice izašli iz vozila. Marinković i Trifković ostali su unutra. Marinković je čučeći stajao pored desnih zadnjih vrata.

Nepoznati počinilac je podesnim alatom rasjekao lim ispod brave načinivši otvor 4×4 centimetra. Potom su prespojili žice, otvorili vrata i vozilo stavili u pogon, pričinivši vlasniku štetu.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *