HADŽIĆI: Vlasnici kladionica obraću milione: Umjesto škole djeca dan provode u kladionicama, neki cijelu platu odmah potroše

Published On 13. December 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Statistički podaci pokazuju da kladionice na području Općine Hadžići  u jednoj kalendarskoj godini  ostavre promet od  nekoliko  miliona KM, kaže Velida Tabak ( Narod i pravda).

U informaciji o uspjehu učenika i vladanju u osnovnim i srednjoj školi u školskoj 2021/2022 godinu, koja je razmatrana na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, kaže se da je povećan broj učenika sa lošim  vladanjem. Znatno je već   i broj izostanaka sa  nastave. Od ukupnog broj izostanaka 7,27 odsto su neopravdani.

Umjesto u školi djecu sve više  djece odlazi u kladionice. Osim srednjoškolaca  tu sve češće   viđamo i osnovce , što je zabrinjajući  podatak.Nije rijedak slučaj da neki  cijeli platu ostave u kladionicama, što je i te kako veliki problem za porodice.

Vlasnici kladionica  na području ove općine  obrću milione i zadovljno trljaju ruku . Kako kažu građani ovo je  najprofitabilnija oblast na području ove općine.

To pokazuju i  podaci koje je na sjednici Općinskog vijeća iznijela Velida Tabak ( Narod i pravda).

-Statistički podaci pokazuju da kladionice na području Općine Hadžići  u jednoj kalendarskoj godini  ostavre promet od  nekoliko  miliona KM. Ovaj podatak najbolje pokazuje  koliko je ova negativna pojava zastupljena na području naše općine. Maksimalno oporozivanje kladionica  u skladu sa  donesenim propisima i zakonima  viših nivoa  bi otežalo njihov rad  na području naše općine. Time bi se i manjio nivo njihovih usluga. Dužni smo da zaštitimo našu djecu  od ove negativne pojave koja uništava njihovu budućnost . U sladu sa zakonskim odredbama imamo mogućnost da ih odmaknemo  od naših škoa i vjerskih objekata, kaže se između ostalog u vijećničkom pitanju Velide Tabak.

U odgovoru načelnika općine Hamde Ejubovića se kaže da  su  donijeli odluku  o visini komunalne takse  i  Odluka o poslovnim djelatnostima  , te da su  nemoćni oko poslovanja i oporezivanja  kladioca kada je nadležnost Općinskog vijeća u pitanja.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *