Bramerc razotkrio ključ balkanskih problema, a Zapad u BiH žmiri na te politike

Published On 13. December 2022. | By saliha | Vijesti

(Patria) – Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas se obratio Vijeću sigurnosti UN.

Za razliku od predstavnika međunarodne zajednice, posebno one u BiH, jasno i glasno je naveo šta su problemi u regionu. Nije to samo Izvještaj “o napretku progona zločinaca u regionu “, nego i sveobuhvatni prikaz stanja političkih odnosa i posebno je ukazao na Hrvatsku i Srbiju.

”U Hrvatskoj je predsjednik nastavio da dovodi u pitanje da je u Srebrenici počinjen genocid. Prije pristupanja Evropskoj uniji, Hrvatska je bila na čelu promicanja pravde i učinkovite regionalne pravosudne suradnje. Nažalost, više ne igra tu ulogu.”

Dalje je naveo da je opširno razgovarao posljednjih šest godina s hrvatskim ministrima pravosuđa i drugim sugovornicima.

“Kako su me hrvatske vlasti obavijestile ranije ove godine, smatraju da je istraga i procesuiranje njihovih državljana pitanje nacionalne sigurnosti. Ovakav stav pretvara pravdu u političko pitanje, kada bi trebalo da se radi samo o nepristrasnoj sudskoj procjeni dokaza i zakona.”

Upravo su majke Srebrenice i Udruženje žrtava i svjedoka genocida na čelu da Munirom Subašić i Muratom Tahirovićem u pismu generalnom sekretaru UN-a naveli da od 2015. traje ovakva opstrukcija Hrvatske u progonu zločinaca i zahtijevali su raspravu pred Vijećem sigurnosti UN o ovakvom brutalnom kršenju međunarodnog prava od strane RH, kada ih je Milanović napao i vrijeđao.

Da li je ovaj Izvještaj tužioca Brammertza uvod u moguću raspravu o ovakvom ponašanju RH pred UN -om.

Tužilac je kritike uputio i Srbiji za koju je naveo da civilno društvo prihvata atmosferu poricanja i glorifikacije koju stvaraju politički lideri.

Samo u Beogradu je izbrojano više od 150 murala Ratka Mladića. To nisu riječi i djela margina, već političkih i kulturnih centara društava u regionu. Glorifikacija ratnih zločinaca i revizionističko poricanje nedavnih zločina su postali mainstreaming.

Po svemu sudeći ovakav Izvještaj ne korespondira sa ponašanjem međunarodne zajednice u BiH koja opasnost u BiH vidi u korupciji dajući vjetar u leđa politikama Srbije i Hrvatske u BiH i istovremeno Dodiku i Čoviću koji su ne samo negatori genocida i naslijeđa Suda u Hagu, nego su djelovanjem međunarodne zajednice postali uzorni i pošteni politički lideri koji vode BiH u propast.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *