Završen sastanak Osmorke: Koalicija stabilna, imena ministara na čekanju. Dodik pozvan na konsultacije

Published On 4. January 2023. | By saliha | Aktuelnosti

Završen je sastanak Osmorke u Zenici.

Prema onome što su rekli lideri stranaka, Osmorka ostaje na okupu. Druga tema je bio Milorad Dodik.

Kako je rečeno, zbog njegovih novih poteza organizirat će se novi sastanak s SNSD-om i HDZ-om. Zbog toga će se nekoliko dana prolongirati dostava imena kandidata za ministre.

Prvi je izjavu dao Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

“Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Mi smo dogovorili da sa partnerima razgovaramo o stvorenom ambijentu. Da vidimo kako će se stvari razvijati. Rokovi su kratki”, naveo je Ogrešević.

Upitan je šta se može promijeniti kod Milorada Dodika.

“Mi ne može čarobnim štapićem mijenjati ljude. Mi imamo sporazum i teme kojima ćemo se baviti”, rekao je Ogrešević.

Upitan je i da li je saopćenje NES-a i SBiH-a bila varka te da li je izvor njihovog nezadovoljstva ustvari raspodjela pozicija.

“To nije tako. Ovo je ozbiljan trenutak kada se treba ići ka finišu formiranja vlasti. Izrazito je bitno i kako ćemo se odnositi jedni prema drugima. Ne možemo se vrijeđati, nazivati pogrdnim imenima, biti bahati…

Kad su ove teme naravno pitanja su vrlo ozbiljna. To zahtjeva koncentraciju i razmišljanja. Ovo nije samo matematika, ono je i suštinske prirode. Da vidimo hoćemo li u sljedećim koracima napraviti dobro ili loše”, rekao je Ogrešević.

Fuad Kasumović je kazao da je dogovor da se ide dalje u implementaciju izbora.

“S tim što trebamo izvršiti dodatne konsultacije na nivou FBiH i BiH.

Mi ostajemo, i svi ostajemo. Bilo je opuštajuće druženje, razgovor i dogovor”, rekao je on.

Novinari su ga pitali šta misli o Dodiku i kako ga zaustaviti.

“Mislim da je belaja dosta. Što se tiče Dodika, ja sam s njim radio dugo, a njemu treba hrana. A i mediji mu je daju. Ova država ima institucije, pravosuđe koje treba raditi svoj posao.

Kad bi ova država zavisila od Dodika nje davno ne bi bilo”, naveo je on.

Govorio je i Nermin Nikšić.

“Imali smo dugotrajan sastanak na kojem smo se dotakli svih tema koje su aktuelne. Dogovorili smo način postupanja Osmorke. Znate da smo potpisali sporazum na državnom nivou i na federalnom nivou.
U međuvremenu su se desile stvari koje odudaraju od sporazuma. Smatramo da prije nastavka i davanja kandidata trebamo sa potpisnicima sporazuma obaviti razgovor kako bi popravili ambijent.

Sastanke ćemo organizirati u najkraćem mogućem roku zbog rokova za Vijeće ministara”, naveo je Nikšić.

On je kazao da dogovor koji je postignut nije upitan.

“Dogovor nije upitan. Potpisan je sporazum. Upitni su neki potezi. Pitanje je hoćemo li sad imati neka nova sukobljavanja. Rekli smo jasno da želimo napraviti povjerenje i donositi odluke od kojih ćemo imati koristi. Danas na Vijeću naroda RS nije prošao ovaj zakon o imovini. I to je način kako ćemo se boriti protiv tog djelovanja. Idemo se boriti kroz institucije.

Prolongirat ćemo dostavljanje imena dok ne obavimo još jedan krug konsultacija”, istakao je predsjendik SDP-a.

Kakav je odnos unutar Osmorke?

“Osmorka je stabilna. Na osnovu onoga što smo imali na sastanku, ona je stabilna. Svaka stranka ima pravo na zadržavanje svog političkog subjektiviteta. SDP je najjača stranka unutar Osmorke, ali ne pada nam na pamet nekoga disciplinovati”, rekao je on.

Kaže da Osmorka ne mora biti dio vlasti, ali da će učiniti sve da potpisani sporazum bude implementiran.

“Je li vi mislite da ćemo mi ubjediti Dodika da prestane obilježavati 9. januar? Zašto ga SDA nije zaustavila? Mi želimo sarađivati niti mi možemo garantirati kako će se neko ponašati. Mi ćemo učiniti sve da sporazum profunkcionira. Ako se pokaže da ne može, rekao sam već, ne moramo biti ni dio vlasti. Doviđenja, neka probaju s nekim drugim. Ali, i ćemo učiniti sve da to funkcionira”, kaže Nikšić.

Pričalo se i o kandidaturi Denisa Šulića za ministra.

“Raspravljali smo o tome. Odlukom Miroslava Lajčaka je riješeno pitanje odlučivanja. To se tom odlukom rješava na Kolegiju, ali objektivno imamo problem s tim imenom. Iz prostog razloga imamo informacije da nije kredibilan za to. Ne zbog izjašnjenja nego zbog biografije”, naveo je Nikšić.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *