Nekadašnji logor “Kon-Tiki” u Vogošći postaje Muzej stradanja građana BiH

Published On 4. January 2023. | By saliha | Vijesti

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto, uz prisustvo ministra za boračka pitanja KS Omera Osmanovića, potpisao je notarski ugovor kojim se kupuje objekt gdje se nalazio nekadašnji logor “Kon-Tiki” sa pripadajućim zemljištem u Vogošći, a čija će krajnja namjena biti uspostavljanje “Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine”.

“Muzej će podsjećati na događaje iz perioda 1992 – 1995. i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu, te u logoru ‘Bunker’ koji se nalazio pored objekta”, saopšteno je iz Vlade KS.

Nakon što je protekle sedmice Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, pristupilo se potpisivanju notarskog ugovora s vlasnicom pomenutog objekta i zemljišta Ankom Beganović.

Za kupovinu objekta i zemljišta Kanton Sarajevo je izdvojio 750.000 KM.

Osmanović je zahvalio svima koji su doprinijeli početku realizacije ovog projekta.

“Potpisivanjem ovog ugovora, započinjemo proces preuređenja prostora ‘Kon-Tiki’, a sve u cilju njegovanja kulture sjećanja i podsjećanja na sve ono što smo doživjeli i preživjeli“, istakao je Osmanović.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je u prethodnom period, putem Općine Vogošća, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, te JU “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” poduzelo neophodne aktivnosti radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te otkupa navedenog objekta i njegovog prenosa u vlasništvo Kantona Sarajevo.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *