RIJEŠITE SE LOŠIH NAVIKA Evo šta će se desiti našem tijelu ako prestanemo pušiti

Published On 5. January 2023. | By saliha | Magazin

Zdravstvene prednosti prestanka pušenja počinju već 20 minuta nakon zadnjeg uvlačenja dima

Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka jest odvikavanje od loših navika, a jedna od njih je definitivno pušenje.

Kako piše US News, iako je ova odluka pozitivna za vaše zdravlje, može uzrokovati određene nuspojave, pogotovo ako ste dugo pušili. Zdravstvene dobrobiti prestanka pušenja prvi su i najveći razlog za prestanak, tvrde iz Američkog udruženja za zdravlje pluća.

Koristi od prestanka pušenja

– Čak i osobe koje su pušile dugi niz godina mogu ostvariti zdravstvene i finansijske koristi od prestanka pušenja. Iako su prednosti veće ako pojedinac prestane pušiti u mlađoj dobi, odnosno što ranije, istraživanja su pokazala da apsolutno nikad nije kasno za donošenje ove važne odluke – rekao je dr. Robert Redfild (Redfield), bivši direktor Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Međutim, šta se tačno počne događati našem tijelu kad prestanemo pušiti? Stručnjaci objašnjavaju da je odvikavanje teško, ali isplativo. Najčešći simptomi odvikavanja od pušenja uključuju žudnju, razdražljivost i nemir.

Problemi s koncentracijom

Neki će također imati problema s koncentracijom, spavanjem, gladi, debljanjem i osjećajima depresije, tjeskobe ili tuge, piše US News.

Zdravstvene prednosti prestanka pušenja počinju već 20 minuta nakon zadnjeg uvlačenja dima. Dolazi do poboljšanja rada srca i krvnih žila, snižavanja krvnog pritiska, jačanja imuniteta, zdravijih kostiju, bolje cirkulacije, ali i smanjenja rizika od karcinoma pluća.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *