SRAMNO, TUŽNO I ŽALOSNO  : Većina u OV Hadžići odbili inicijativu o dovršenju spomen-obilježja u Binježevu

Published On 11. January 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

-Ta ista većina u Općinskom vijeću nije  prihvatila ni inicijativu  za izgradnju  spomen- ploče u  Lukavici

-Neće da isprave  kardinalne greške iz knjige „Svijedoci istine“,i štampaju novu, što je još 2007. godine  bio jedoglasan zaključak Općinkog vijeća, koja neće braniti  zločince…

U vezi dovršenja spomen-obilježja u mjesnoj zajednic Binježevo  u proteklom periodu bilo je više vijećnićkih pitanja. Zanimljivo je istaći da su odgovori uvijek bili različiti, mada su dolazili od istih ljudi.

Načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović prvo je  kazao da su se u više navrata obraćali Ministarstvu za boračka pitanja KS, slali dopise za sufinansiranje, ali da je  sve, kako je istako,  ostalo bez odgovora.

Šestog  jula  prošle  godine, prilikom obilježavanja godišnjice stradanja mještana Binježeva,  ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović  je  istakao  da je ministarstvo uvijek  bilo za ovakve projekte .

Pola sredstava uplatiti  će KS, a drugu polovinu Općina Hadžići, kazao  tada  ministar Osmanović.

Tom prilikom zahvalio se građanima  što njeguje  tradicije narodnooslobodilačke borbe, i što su uporni u dovršenju  spomen-obilježja.

Na ovu temu u martu prošle godine na sjednici Općinskog vijeća  na  postavljeno vijećničko   načelnik Ejubović kazao da je to sada  do boračkih udruženja.

-Informišemo vas da se provode  aktivnosti , i da se  redosljed  izgradnje spomen- obilježja  određuje isključivo u koordinaciji sa boračkim udruženjima, kazao je načelnik općine Hadžići u odgovoru na vijećničko pitanja.

Međutim, u zapisniku sa  sjednice Općinskog vijeća  od  10. novembra 2022. godine se kaže da nakon uvidu  u incijativu i izjašnjavanje   načelnika općine Hadžići Hamde Ejubovića  da većina u Općinskom vijeću  nije prihvatila  incijativu  Kluba samostalnih vijećnika  za dovršetak spomen-obilježja u Binježevu.

Prosto je nevjerovatno da više od 15 godina nadležni  u Općini Hadžići  na razne načine odbijaju dovršenje  ovog projekta.

Vjerovalo se da će se u prošloj godini, kada  je ministar Osmanović kazao da sredstva nisu problem spomen obilježje dovršiti.

-Ministarstvo za boračka pitanja KS uvijek su spremni učestovali u ovakvim projektima. Spomen -obiljžja govore o jednom vremenu, šta se dešavalo na ovim prostorima i kolika je cijena plaćena  za odbranu zemlje, kazao je  tom prilikom  ministar Osmanović.

-U našoj mjesnoj zajednici  počinjeni su veliki zločini. Na  samom početku  agresije na mučki način ubijena su 42 čovjeka samo zati što su druge nacionalnosti.Sedmorica naših mještana pronađeni su  u masovnoj grobnici u Đurđevači, ljude su odvodili u logore odakle se mnogi nikada nisu vratili. Žalosno je da se za toliko godina   odgovornost prebacuje  jedni  na druge. Tim  prije jer  je u  pitanja  samo par hiljada marka.Kao što se zna  postolje spomen-obilježje  izgrađeno je prije više od 15 godina i potrebno je da se na isti postavi spomen-ploča sa imenima ubijenih mještana, kazao je aktivista  Mirsad Isić.

Mještani kažu ako općina Hadžići za toliko godina nije voljna učestovati u  dovršenju spomen-obilježja da se projekt preda u mjesnu zajednicu Binježevo .

-Porodica ubijenih zajedno  sa poslovnim partnerima, koji imaju firme na ovom prostoru,  sami će dovršiti ovaj projekt, kažu mještani, a ovo je  rečno i u vijećničkom  pitanju  u martu prošle  godine.

Nisu za spomen- ploču u  Lukavici

Zanimljivo je istaći da većina u Općinskom vijeću, koju predvodi SDA ,nije prihvatila inicijativu da se  u kasarni  “Slaviša Vajner-Čiča”  u Lukavici, gdje je u jednom danu  na svirep način ubijeno 46 logoraša iz Hadžića postavi spomen-ploča.

U zaključaku o neprihvatanju vijećnićke incijative se kaže da nakon uvidu u  inicijativu i izjašnjavana općinskog načelnika ista   nije prihvaćena.

Mada se ovaj objekt nalazi u Republici Srpskoj, i gdje je malo vjerovatno  da bi oni koji su počinili zločine  prihvatili da se tu postavi spomen-obilježje, neshvatljivo je da  većina u Općinskom vijeću nisu prihvatila inicijativu.

Tim prije  jer ni do danas  nisu pronađeni skeleti  ubijenih Hadžićana, niti je pokrentuta tužba za zločine protiv tadašnjeg komandanta kasarne u Lukavici , mada se zna ko je u kasarni u Lukavici ,kada i gdje ubio logoraše iz Hadžića. Nezaboravimo, od tog dana prošle je čak 30 godina.

ZAKLJUČAK IZ 2007. GODINE NI DO DANAS NIJE REALIZOVAN

Još čudnije je da nadležni u općini Hadžii još  nisu ispravili karidnalne greške iz knjige “Svijedoci istine” po kojoj kod druge strane nije bilo logora, zločina i ubijanja, i koja je na suđenju bila najbolja odbrana za zločince. Ta ista knjiga dostavljena je  čak i u Hag.Kazali su da knjiga govori istinu, da su je napisali “Pošteni Muslimani” ,da je to put ka pomirenju…

 LAŽI PRED HAŠKIM SUDOM

Knjiga  općine Hadžići bila je najbolja odbrana za zločince na suđenju, ali i njihove svijedoke.

Vidomir Banduka pred Haškim tribunalom svijedočio je da su građani Hadžića dobrovoljno odlazili u Sportsku dvoranu jer im je  tu, kako je rekao, bilo najsigurniji.

Kazao je da u Hadžićima pod srpskom kontrolom nije bilo logora i zločina. To, na žalost,  ispada po knjizi općine Hadžići  „Svijedoci istine“ , koja je plaćena sredstvima građana- iz Budžeta. Ni  do danas vlast u općini Hadžići  ne želi da te kardinalne greške ispravi i štampa novu  knjigu, koja neće braniti zločince.

 Mediji  pisali kako je knjiga općine Hadžići branila Haške optuženike…

Kada su pitali nadležne u općini i Vahida Alađuza, jednog od autora knjige, kazao je, citiramo…“ spornih  momenata  u knjizi nije bilo“  završen citat.Znači, istina je ono što su Srbi svijedočili pred Haškim tribunalom da kod njih nije bilo logora, zločina, ubijanja, istina je ono što je pred sudom BiH iznosio advokat Rade Veselinovića, kojem je knjiga općine Hadžići bila najbolja odbrana.

Dok zločince brani knjiga općine Hadžići osmoricu nevinih Hadžićana sud BiH  osudio je na gotovo 60 godina zatvora i po tome mi smo počeli rat.Nikom od srpskih funkcionera nije suđenje, optužnice nisu  ni podnesene, a po presudama ispada , na žalost, da smo mi krivi i počeli rat.

Pitanja bez odgovora

 Znimljivo je istaći kada je Kub, tada Nezavisni blok,Admir Mujanović i Aldin Horman, Općinskom vijeću, odnosno Komisiji za statut i Komisiji za propise postavili  pitanje na koje se tražio odgovor;-  zašto nisu ispravljene greške iz knjige „Svijedoci istine“ i štampana nova, da li su, i ako nisu zašto nisu podnesena tužbe protiv rukovodstva takozvane srpske općine Hadžići…

U izvještaju o radu Općinskog vijeća su  napisali   da za te dvije komisije nije bilo nikakvih dopisa i pitanja.

SRAMNO, TUŽNO I ŽALOSNO.

Oni koji su branili narod od pokolja danas „ćume“ u zatvoru dok  zločinci  mirno šetaju i smiju se žrtvi.Vlast ništa nije učinila da se isprave kardinalne greške iz knjige „Svijedoci istine“, da se kaže istina o zločinima na području općine Hadžići, a samo u jednom danu u Lukavici je  ubijeno 46 logoraša  iz Hadžića. Na smrt su prebijeni u pomenutoj kasarni, umrli u velikim mukama… Po knjizi općine Hadžići oni nisu bili u logoru.Oni su ubijeni u borbi kao pripadnici TO, po njima oni su nestali…

  A zna se da su u Musićima palili žive ljude, u Binježevu klali…

Svaka vam čast „PATRIOTI“.

Kada je u prvom vijećničkom pitanju tražen odgovr zašto nisu ispravljene greške i štampana nova knjiga „Svijedoci istine“, koja neće braniti zločince, kazali su da za to nemaju para. Imali su pare da štampaju knjigu čovjeku koji je služio ustaškom pokretu .U čast njegovog, kako su kazali 100. rođendana, koji je bio ataže za kulturu ustaškom poglavniku Anti Paveliću, u općin Hadžići sredstvima građana štampali su mu knjigu.

Umjesto naših heroja novoj školi u Hadžićima u dva navrata većina u Općinskom vijeću htjeli su dati ime baš njemu, koji je služio ustaškom pokretu. To su ti naši „patrioti“.

Drugi put to je spriječio bivši ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo. Nakon toga  na njega je počela velika, neviđena  hajka, koja mu je uništila život.

Nakon 35 godina neprekidnog rada u općini Hadžići Remziju Balića, autora knjige i dokumentarnog filma „Šest logora pakla“ istjereli su s posla što je napisao istinu o zločinima nad logorašima Hadžića.Bio je to jedini otkaz u historiji Hadžića. U prijetnjama, kako kaže Balić, kazali su  ako knjigu izda da se tu više nikada neće  vratatiti, da slobodno može zaboraviti vrata općine Hadići, da  će prije umrijeti nego dočekati pravdu….

Nakon sedam godina suđenje sud je donio presudu da su u općini Hadžići  Baliću nezakonito dali  otkaz s posla…

 Postavlja se pitanje koga to štite ti „ patrioti“.

 Histrija  to neće zaboraviti.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *