Strik: Saslušanje Schmidta iza zatvorenih vrata je problematično, kao i njegova izmjena izbornih pravila 2. oktobra

Published On 24. January 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Razmjena mišljenja sa Schmidtom je bila prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritikovan, poručila je u pisanoj izjavi za medije europarlamentarka Tineke Strik nakon saslušanja Christana Schmidta pred AFET-om iza zatvorenih vrata, koje je održano jutros. 

“Moj razlog zašto sam tražila ovaj sastanak je bio da osiguram određeni stepen odgovornosti prema građanima BiH pogođenim njegovim odlukama. S obzirom na to da se gospodin Schmidt posljednjih mjeseci krio od javne debate, stoga smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično, jer me to također sprječava da u javnosti komentarišem šta je ko tačno rekao tokom sastanka. Ali mogu reći da sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost i zbog sadržaja i vremena njegove odluke od 2. oktobra”, dodaje Strik.

Kako kaže, ta odluka učvršćuje podjele, umjesto da se BiH kreće ka inkluzivnom društvu.

“Promjena izbornih pravila retroaktivno je zabluda prema glasačima i stvara nepovjerenje. Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve razloge da učestvuju u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Činjenica da gospodin Schmidt odbija da se uključi u javnu raspravu dodatno podriva legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da sve ovo bolje objasni javno”, zaključila je Strik.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *