Predsjedništvo BiH izabralo ambasadore. Ovo su imena

Published On 21. March 2023. | By saliha | Globus

Predsjedništvo BiH izabralo je ambasadore. Tako su svoje prijedloge dali Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Evo imena:

Novi ambasador u Rumuniji bit će Milorad Živković, dok će ambasador u Mađarskoj biti Biljana Gutić Bjelica.

Aleksandar Vranješ će biti ambasador BiH u Srbiji, dok će Siniša Bencun u Austriju.

Novi šef misije BiH u UN u Ženevi trebao bi da bude Bojan Vujić, dok će šef misije BiH pri Evropskoj uniji biti Obrad Kesić.

Siniša Berjan bit će novi ambasador BiH u Kini, dok će u kancelariju u Grčkoj ići Dragan Vuković.

Za ambasadora u Sjevernoj Makedoniji izabran je Dragan Јaćimović, ambasada u Švicarskog bit će rezervisana za Boru Bronzu.

Za ambasadora BiH u Poljskoj izabrana je Koviljka Špirić, a tu su još i Duško Kovačević, kao ambasador u Izraelu, Aleksandar Bogdanić u Kanadi, Aleksandra Mičić u Bugarskoj.

Bojan Đokić, bit će ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tatjana Telić kao konzul u Čikagu i Vera Sajić kao konzul u Štutgartu.

Denis Bećirović za ambasadore je izabrao: Damira Arnauta (Njemačka), Osmana Topčagića (Velika Britanija), Erola Avdovića (Belgija), Zlatka Lagumdžiju (Ujedinjene nacije), Harisa Bašića (Savjet Evrope), Amiru Arifović-Harms (Italija), Anesu Kundurović (Danska), Elma Kovačevića-Bajtal (Hrvatska).

Član Predsjedništva Željko Komšić za ambasadore je izabrao: Dragan Mihaljević (Turska), Sven Alkalaj (SAD), Vanja Filipović (šef misije pri NATO), Slavko Matanović (Јordan), Dario Novalić (Slovenija), Danka Savić (šef misije BiH u međunarodnim organizacijama smještenim u Austriji), Mato Zeko (Јapan).

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *