POTVRĐENO ZA RAPORT Kreće istraga: Tužilaštvo BiH će zatražiti sve informacije o davanju iskaznica OSA-e

Published On 21. September 2023. | By saliha | Crna hronika

Informacije će biti zatražene od nadležnih institucija, kakao bi se u okviru predmeta izvršile provjere, kažu iz Tužilatva BiH

Kao bomba odjeknula je vijest da je kod federalnog zastupnika, SDA-ovca Salke Zildžića, koji je prije tri dana uhapšen u Srbiji, pronađena iskaznica Sigurnosno-obavještajne agencije BiH (OSA). Iskaznicu OSE, prema pravilniku, mogu imati isključivo i samo zaposlenici, dok počasnu iskaznicu mogu imati, u iznimnim slučajevima, penzionisani službenici OSA-e.

Nema sumnje da je Zildžić blizak bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici. No, pitanje je kako je dobio bilo kakvu iskaznicu ove agencije. Drugo pitanje je ko još ima iskaznice OSA-e, jer u evidencijama nema niti Zildžića, niti bilo koga drugog.

Iz Tužilaštva BiH za Raport su potvrdili da rade na predmetu koji se odnosi, kako su rekli, na osobe sa crne liste SAD, a odnosi se i na zloupotrebu službenih iskaznica.

“U Tužiteljstvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na osobe sa Crne liste vlade SAD, a koji se odnosi i na navode o zloupotrebi kapaciteta OSA BiH, u okviru kojeg će biti zatražene informacije o navodima koji su se pojavili o zloupotrebi službenih legitimacija agencije.

Informacije će biti zatražene od nadležnih institucija, kakao bi se u okviru predmeta izvršile provjere”, kazao je za Raport Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Zildžić je uhapšen na GP Bajina Bašta prilikom ulaska u Srbiju, a već dva dana nalazi se u pritvoru. Određen mu je i jednomjesečni pritvor.

Alo navodi da je kod sebe imao pištolj marke Valter, model “P-99”, fabričkog broja FAF4643, kalibra 9×19 mm, sa dva okvira 15 metaka istog kalibra.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *