JASNA I GLASNA PORUKA MUSLIMANA U SAD-u JOEU BIDENU: Ako nema prekida vatre u Gazi, onda nema ni…

Published On 31. October 2023. | By saliha | Vijesti

(…) glasova za aktuelnog američkog predsjednika na sljedećim predsjedničkim izborima.

Muslimani u Americi i neki aktivisti Demokratske stranke poručili su da će raditi na mobilizaciji miliona muslimanskih glasača da uskrate donacije i glasove za ponovni izbor predsjednika Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2024. osim ako odmah ne poduzme korake da osigura prekid vatre u Gazi.

Nacionalno muslimansko demokratsko vijeće, koje uključuje čelnike Demokratske stranke iz žestoko sukobljenih država koje će vjerovatno odlučiti na izborima, kao što su Michigan, Ohio i Pennsylvania, pozvalo je Bidena da iskoristi svoj uticaj na Izrael kako bi posredovao u prekidu vatre do danas poslijepodne po lokalnom vremenu, javlja Reuters.

U otvorenom pismu pod naslovom “Ultimatum o prekidu vatre 2023.”, muslimanski čelnici obećali su mobilizirati birače muslimane da “uskrate odobravanje, podršku ili glasove za bilo kojeg kandidata koji podržava izraelsku ofanzivu protiv palestinskog naroda”.

“Bezuslovna podrška vaše administracije, uključujući finansiranje i naoružanje, odigrala je značajnu ulogu u održavanju nasilja koje uzrokuje civilne žrtve i narušila je povjerenje birača koji su vam prije vjerovali”, napisalo je vijeće, prenosi Fena.

Ovo pismo je posljednji znak rastućeg bijesa i frustracije u arapskim i muslimanskim američkim zajednicama zbog Bidenovog neuspjeha da osudi izraelske napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa iz Gaze 7. oktobra za koji izraelski dužnosnici kažu da su ubili 1.400 ljudi i uzeli 239 talaca.

Muslimani Amerikanci u Minnesoti, koju Biden planira posjetiti u srijedu, prošle su sedmice izdali sličan ultimatum o prekidu vatre, s rokom do utorka u podne. Rekli su da planiraju protest u srijedu kada predsjednik posjeti njihovu državu.

Biden je prošlog četvrtka bio domaćin sastanka s nekolicinom muslimanskih vođa, rekao je dužnosnik Bijele kuće, dodajući da se dužnosnici administracije nastavljaju sastajati s članovima arapske i muslimanske zajednice zabrinuti Bidenovim načinom na koji se nosi s krizom.

Slobodna Bosna


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *