NE MIRE SA PORAZOM SDA-ovci u borbi za šeficinu fotelju, Zukić traži od Rimca odgovor: Ko smjenjuje Sebiju Izetbegović?!

Published On 31. October 2023. | By saliha | Vijesti

  SDA-ov delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mumaer Zukić postavio je ministru zdravstva FBiH Nedjeljku Rimcu nekoliko pitanja.

Zukića zanima da li je Rimac učestvovao u promjenama u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

“Danas sam na pisarnicu Doma naroda FBiH predao delegatsko pitanje upućeno ministru zdravstva u Vladi Federacije Nedjeljku Rimcu i to sljedećeg sadržaja:

“Da li je ministar Rimac predložio smjenu Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kojeg je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine razriješila na svojoj sjednici održanoj 4.10.2023. godine?

” Da li je ministar Rimac predložio imenovanje privremenog Upravnog odbora KCUS-a, kojeg je vlada FBiH imenovala na sjednici od 4.10.2023.?

“Pozivajući se na odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH -koje propisuju da ministar predlaže razrješenja i imenovanja upravnih odbora zdravstvenih ustanova ovog tipa i nivoa- pitam gospodina Rimca, ukoliko nije uputio takav prijedlog, šta je poduzeo u vezi s očiglednim kršenjem zakona u onome što je njegova direktna nadležnost (predlaganje imenovanja i razrješenja UO KCUS-a)?

“Da li je postojeći (očigledno nezakonito imenovani) privremeni Upravni odbor KCUS-a tražio prethodnu saglasnost, ili da li je na bilo koji način konsultirao ministra, u vezi sa pokretanjem procedure smjene aktuelne direktorice KCUS-a? Planira li ministar Rimac poduzeti nešto po tom pitanju, ili će i to proći bez njegovog učešća i saglasnosti, iako je ista obavezna i bez nje zapravo nema zakonite smjene direktora KCUS-a?!

“Polazeći od navedenog, osnovano je pitati šta je po srijedi: ili je riječ o nepoznavanju propisa, ili ministar nije konsultovan u spomenutim procedurama, ili u istim ne želi učestovati, ili mu je Premijer Federacije uzurpirao nadležnosti?

Zbog svega navedenog, od ministra tražim obrazloženje aktuelnih dešavanja u vezi sa KCUS-om. Osim spomenutog, zanima me po kojim je kriterijima ministar postupao ako se bavio smjenama samo na kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli, a Sveučilišnu bolnicu u Mostaru je ostavio po strani i pored značajnih problema i velikog duga kojeg bilježi ova bolnica?, pita se Zukić.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *