FLAVONOLI Dokazano štite od najtežih bolesti: Želite li živjeti duže, navalite na ove namirnice!

Published On 3. March 2024. | By saliha | Magazin

Nova je studija otkrila nekoliko namirnica i pića koja bi vam mogli pomoći da živite duže, kao i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti, javlja Express.

Koliko ćemo dugo živjeti ovisi o brojnim faktorima koji tomu doprinose. Neki su izvan naše kontrole, poput genetike, povreda i bolesti. Međutim, određeni izbori imaju ogroman utjecaj. Koliko često vježbamo, pušimo li i koliko alkohola pijemo, sve to utječe na životni vijek.

Prehrana također ima važnu ulogu u našem zdravlju i dobrobiti, jer je poznato da neke namirnice smanjuju rizik od bolesti, dok ga druge povećavaju. Istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, pronašlo je vezu između većeg unosa flavonola i nižeg rizika za bolesti i smrtnosti od svih uzroka.

Flavonoli su vrsta flavonoida, biološki aktivnih polifenolnih spojeva koji se nalaze u raznim namirnicama biljnog podrijetla. Već je poznato da imaju različite potencijalne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje protoka krvi i smanjenje upale, oksidativnog stresa i krvnog pritiska.

Također se pokazalo da flavonoidi pokazuju antitumorske učinke ciljajući ključne molekule i puteve. Ali ovo je prvi put da je temeljito proučen odnos između unosa flavonola i rizika od smrtnosti.

Povećanje unosa flavonoida štiti od bolesti

Kao dio studije, tim istraživača koristio je bazu podataka National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) koja sadrži informacije o 11.679 ljudi u dobi od 20 godina i starijih.

Istraživali su odnos između unosa flavonola, rizika smrtnosti od svih uzroka i rizika smrtnosti specifičnog uzroka (Alzheimerova bolest, kardiovaskularne bolesti, rak i dijabetes).

Istraživanje je otkrilo da su sudionici s najvećim ukupnim unosom flavonola uglavnom bili mladi bijelci i da su imali historiju dijabetesa, hipertenzije, hiperlipidemije, kongestivnog zatajenja srca, koronarne bolesti srca, angine, srčanog i moždanog udara.

Povećanje ukupnog unosa flavonoida pokazalo je trend pada smrtnosti od svih uzroka, kao i smrtnosti od Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti.

Dok je viša dob povezana sa značajnim povećanjem smrtnosti od svih uzroka, utvrđeno je da je ženski spol značajno povezan s nižim rizikom od smrtnosti od svih uzroka.

Koja hrana sadrži flavonole?

“Kroz sveobuhvatno ažuriranje NHANES zapisa, ova studija je zaključila da je unos flavonola u prehrani značajno povezan s ukupnim rizikom smrtnosti od Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti”, istaknuto je u studiji.

“Naša otkrića imaju praktičan značaj za javno zdravlje, jer se flavonol može nadopuniti tako da se poboljšaju dnevne modifikacije prehrane i prehrambene navike”, zaključeno je u studiji.

Primarni flavonoli poput kvercetina, kemferola, miricetina i izorhamnetina nalaze su u velikim količinama u čaju, luku i bobičastom voću.

Komentirajući rezultate studije, dr. Sushama Chaphalkar je rekla: “Zeleni i crni čaj izvrsni su izvori flavonola”. Što se luka tiče, preporučila je crveni, “koji ima više flavonola u odnosu na druge sorte”.

“Borovnice i kupine poznate su po visokom sadržaju antioksidansa, uključujući flavonole”, dodala je dr. Chaphalkaru te je otkrila da kelj, jabuke, crno vino, paradajz, brokula, zelena salata i grožđe sadrže flavonole.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *