GDJE JE ZAPELO? Na Koševu svega – osim fudbala: U FK Sarajevo lijeva ne zna šta radi desna

Published On 5. March 2024. | By saliha | Sport

Uspio je bordo tim upisati četiri premijerligaški poraz zaredom, što se ne pamti u posljednje dvije decenije na Koševu

Lijeva ne zna šta radi desna. Ovako bi se, sažeto, moglo opisati trenutno stanje u Fudbalskom klubu Sarajevo.

Da iza premijerligaša s Koševa ne stoje desetine hiljada navijača, “bolesnika bordo boje”, koje svaki pogrešan potez kluba na terenu ili van njega grize direktno u srce, dešavanja u posljednjih, recimo, godinu i po mogla bi se nazvati komičnim.

Tragično ili komično?

Ovako, više imaju primjesu tragedije.

Da, tragično je da klub koji je imao milijardera kao glavnog investitora, a danas u najmanju ruku milionera (ili više njih) baca novac na kojekakve menadžere, direktore, savjetnike, trenere, igračke i ko zna kakve još zvijezde… a zauzvrat dobija rezultate koje je mogao napraviti a da pri tom ne mrdne dalje od Kantona Sarajevo, tražeći igrače i trenere i, naravno, za višestruko manje novca.

Da je investitor i aktuelni predsjednik Ismir Mirvić obišao stadion Koševo uoči derbija sa Željom, nasumično izabrao dva navijača i povjerio im u ruke sportski segment, a na klupu posadio prvu osobu na koju naiđe, a da ima trenersku diplomu, teško da bi dobio gore rezultate od onih koje Mirvić i njegovi saradnici u ovom trenutku imaju na stolu, a koja su donijela “pomno” birana kadrovska pojačanja u sportskom pogonu i menadžmentu”.

Ovako počinje tekst koji je naš portal objavio još prije gotovo dvije godine, preciznije 12. maja 2022. nakon što je s klupe Sarajeva odstupio Aleksandar Vasoski.

Makedonac je 10. januara te godine imenovan za trenera.

Tačno četiri mjeseca kasnije objavio je da podnosi ostavku, samo nekoliko minuta nakon razočaravajućeg remija protiv Željezničara na stadionu “Asim Ferhatović Hase” na Koševu (1:1).

Ništa se nije promijenilo

Šta se promijenilo od tada do danas?

Gotovo ništa, osim što se i dalje baca ogroman novac na navodna igračka pojačanja, troše treneri, smjenjuju klupski uposlenici, šalju demagoške poruke u javnost… a titule ni na vidiku uprkos skupom i zvijezdama krcatom igračkom kadru.

I da, uspio je bordo tim upisati četiri premijerligaška poraza zaredom, što se ne pamti u posljednje dvije decenije na Koševu.

Ovaj četvrti, najsvježiji od sinoć, posebno je bolan – gradski rival Željezničar, koji se bori za opstanak, razmontirao je gradskog rivala u vječitom derbiju s 3:0!

Izazvalo je to žučne reakcije navijača, ali i bivših igrača bordo kluba, koji se ne mire sa stanjem na Koševu.

Uoostalom, pogledajmo kakve su sve akrobacije pravljene u FK Sarajevo, u periodu od septembra 2021. godine do danas, kada je u fotelje zasjela nova garnitura samozvanih investitora i vlasnika (podsjetimo, FK Sarajevo je i dalje zvanično udruženje građana koje ne može imati ni investitora ni vlasnika, već eventualno osobe koje će ili posuditi ili donirati novac):

Transferi igrača

Sezona 2022/2023

Došli: Šerbečić, Oliveria, Guliashvili, Ziljkić, Tomašević, Kyeremeh, Drobarov, Džafić, Čirjak, Musa, Ikić, Martinović, Radović, Mustafić, Abubakar, Vršajević, Aničić, Mulahusejnović, Vrančić, Balta.

Otišli: Đokanović, Mujakić, Šabanović, Fanimo, Kobiljar, Mulahusejnović, Ševelj, Suljić, Lazić, Palić, Šećerović, Bagarić, lslamović, Ahmetović, Velkoski, Bodul, Hebibović, Abubakar, Kanurić, Konjalić, Kapić, Drobarov, Cmiljanić, Oremuš.

Sezona 2023/2024

Došli: Đuričković, Julardžija, Krdžalić, Beganović, Kapetanović, Rogić, Penaranda, Matanović, Duraković, Iliev, Zeljković, Soldo, Mehmedović, Mušija, Viveros, Anđušić, Hasić.

Otišli: Varešanović, Šahinović, Dizdarević, Avramovski, Martinović, Musa, Tomašević, T. Ramić, Imamović, Čirjak, Dervišagić, Bešić, Jovašević, Džafić, Dupovac, I. Ramić, Delibašić, Ikić, Vrančić, Salčin. Na posudbi su Mušija, Zeljković, Šerbečić, Trako, Guliashvili, Mulalić, Balta i Viveros.

Trenerska vrteška

Simon Rožman (preuzeo u ekipu u augustu 2023. godine)

Mirza Varešanović (decembar 2022)

Emir Obuća (oktobar 2022)

Feđa Dudić (juni 2022)

Dženan Uščuplić (maj 2022)

Aleksandar Vasoski (januar 2022)

Goran Sablić (juni 2021)

Sjeća li se neko Čauševića?

U junu prošle godine, tačnije 13. juna, bordo klub je objavio da se “Armin Čaušević pridružio FK Sarajevo i u narednom periodu obnašat će funkciju direktora za strategiju i razvoj”.

“U svojoj dosadašnjoj karijeri Armin je bio trener akademije FSV Mainz i Eintracht Frankfurt, direktor i trener akademije VfL Wolfsburg, sportski direktor Chemnitzer FC, Scout SV Werder Bremen i predavač na Internacionalnom fudbalskom institutu.

Zahvaljujući pozicijama na kojim je radio u prethodnim klubovima, Armin ima odličan način rada sa fudbalerima i prepoznavanjem potencijala kod mladih igrača.

On će sve prakse koje je naučio kroz dosadašnji rad prenijeti i u FK Sarajevo. Usko će sarađivati sa menadžmentom i upravom kluba na implementaciji tih procesa”, poručili su tada s Koševa.

Već krajem jula iste godine, Čaučević je digao sidro i otišao s Koševa.

Razlozi nikad nisu saopćeni…

Lugušić izdržao dva mjeseca

Nešto duže od Čauševića, “trajao” je na Koševu legendarni Enver Lugušić.

Koordinator za strateški razvoj golmana – kako je glasila njegova funkcija – bio je u klubu od marta do maja prošle godine. I taj je odlazak ostao pod velom tajne.

Niko nije pošteđen

Ni ostali segmenti kluba s Koševa nisu pošteđeni promjena, pogotovo omladinski pogon koji je gotovo stalno pod nekom rekonstrukcijom.

Napravljena je prošle godine i “čistka” u PR timu.

Nije se izvukla neokrznuto ni ljekarska služba koja je ostala bez trojice dugogodišnjih ljekara.

Kakvi su rezultati stigli na Koševo?

Sve te bjesomučne kadrovske promjene na Koševu, od kojih za mnoge zaista nema nikakvog logičnog objašnjenja, teško da su mogle rezultirati nečim boljim od onog što je sada na stolu.

Sarajevo u tekućoj sezoni, 12 kola prije kraja, ima 19 bodova zaostatka za vodećim Borcem (33 boda iz 21 meča, Borac ima 52), pa ni najveći optimisti ne sanjaju šampionske snove iako FK Sarajevo, po rejtingu igrača, ima daleko najjači sastav u BiH, kadar da dostigne svaki zaostatak i dobije svaki meč u bh. okvirima.

Istina, neko bi rekao da je sadašnje stanje čak i dobro ako pogledamo prošlu sezonu, kada je prvak Zrinjski pobjegao četvrtoplasiranom Sarajevu čitavih 26 bodova (78/52).

Još gore je bilo 2022. godine, kada je Zrinjski također bio prvak sa 84 boda – Sarajevo je bilo četvrto sa 38 bodova manje (46)?!

Utjeha ove sezone bi mogao biti potencijalni uspjeh u Kupu BiH, jer je bordo ekipa dogurala do četvrtfinala u kojem je u prvoj utakmici kao gost odigrala 0:0 protiv banjalučkog Borca uoči revanša na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase”.

Kup BiH je i posljednji trofej koji je stigao na Koševo, osvojen je 2021. godine.

Gdje je FK Sarajevo finansijski?

Iz FK Sarajevo su bili prilično revnosni kad treba objaviti da je neki igrač prodan za rekordnu sumu, no prilično su škrti na objavama kad su izdaci u pitanju.

Prema posljednjim zvaničnim raspoloživim podacima, a to je finansijski izvještaj za 2022., FK Sarajevo je tu godinu poslovao sa gubitkom od gotovo milion maraka, preciznije 998.384 KM (8.512.084 KM, rashodi 9.510.468).

Tu su i dugoročne obaveze u kojoj se nalazi cifra od čak 13.608.720 KM za koju niko nije spreman potvrditi da je, u stvari, riječ o pozajmicama.

Vidjet ćemo šta kaže novi izvještaj, vjerovatno u maju, čije je objavljivanje na zvaničnoj web stranici obavezno za sve klubove koji žele dobiti takmičarsku licencu za narednu sezonu.

Raport.ba

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *