NEMA SAGLASNOSTI Nastavlja se sapunica na KCUS-u: Hoće li sud odlučivati u “slučaju Gavrankapetanović”?

Published On 9. April 2024. | By saliha | Vijesti

Upravni odbor KCUS-a vjerovatno neće odustati od svog stava o imenovanju Gavrankapetanovića, jer smatraju da su ispunjeni svi uvjeti

Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra (KCUS) u Sarajevu još je krajem prošle godine poslao federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu na saglasnost odluku kojom bi potvrdio imenovanje Ismeta Gavranakapetanovića za novog generalnog direktora najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini.

Međutim, ministru nije bilo dovoljno to što je na konkursu Gavrankapetanović bio prvorangirani, već je, navodno na osnovu nečijih prijava, pokrenuo “vlastitu istragu” o tome da li ugledni sarajevski ljekar ispunjava sve uvjete za ovu funkciju.

Uključila se i Vlada FBiH

I nakon što je istražio, zaključio je da aktuelni direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu ne ispunjava uvjete i odbio je dati saglasnost, uredno ignorišući dopise institucija kojima se i obratio kako bi provjerio svoje sumnje.

Jednako je ministar učinio i prije nekoliko dana, kada se u čitav slučaj, na instistiranje Upravnog odbora KCUS-a, uključila Vlada Federacije BiH.

“Od nas je Vlada tražila da ispravimo navodno proceduralni propust, da ne bude da je kriv ministar, nego mi. I ispunili smo to i poslali dopis i ministru i Vladi.

I ponovo smo dobili negativan odgovor ministra Rimca u kojem on nije dostavio ništa novo u odnosu na ranije”, kaže naš izvor s KCUS-a.

Tvrdi naš sagovornik da, prema njegovoj procjeni, Upravni odbor KCUS-a neće odustati od svog stava o imenovanju Gavrankapetanovića, jer smatraju da su ispunjeni svi uvjeti za njegovo formalno imenovanje.

Čekaju odluku

“Smatramo da ono što je ministar napisao nije tačno, pogotovo što smo i mi pribavili neka dodatna mišljenja.

Po jednom tumačenju, i Vlada može donijeti odluku o imenovanju novog generalnog direktora KCUS-a, makar ministar bio protiv.

Sačekat ćemo da nas Vlada formalno obavijesti o tome šta je odlučila, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje.

Ako njihov konačni stav, i Vlade i ministra, ne bude pozitivan u pogledu imenovanja Gavrankapetanovića, a mi osti anemo pri svom stavu, ne isključujem mogućnost sudskog spora”, dodaje naš izvor.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *