POSLIJE OVOGA RADIJE ĆETE POPITI ČISTU VODU

Published On 28. January 2014. | By admin | Magazin

Da li ste se zapitali šta se sve krije u kriški limuna koju dobijemo u čaši za mineralnu vodu ili koka-kolu? Kriška limuna može da osvježi napitak i poboljša ukus, međutim, vrlo je vjerovatno da ćete unijeti u sebe mnoštvo nepoželjnih organizama.

U jednom obimnom istraživanju istraživači su pregledali koru i sredinu iz 76 limuna. Kriške limuna su skupljane tokom 43 posjete 21 restoranu.

Rezultati? Čak 70 odsto uzoraka u sebi je sadržalo rastuće mikrobe!

Uzorci su bili skupljeni čim bi napitak bio poslužen, prije ispijanja ili nekog drugog fizičkog kontakta, međutim, o porijeklu mikroba naučnici su mogli samo da spekulišu, da li su potekli iz restorana, kontaminacijom, ili na neki drugi način (transport).

– Iako je poznato da limun ima neka antimikrobna svojstva, rezultati su pokazali da širok spektar mikroorganizama može opstati čak i na isjeckanom limunu, i vlasnici restorana i kafića bi trebalo da budu svjesni da sa limunom u čašu stavljaju potencijalno patogene mikrobe – navodi se u saopštenju.

Filip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije, sproveo je slične eksperimente u kojima je utvrdio da je otprilike polovina skupljenih uzoraka iz restorana kontaminirana ljudskim fekalijama. U jednom od istraživanja za ABC News kamere su snimile radnike kako peru i sijeku limun u potpuno nehigijenskim uslovima (direktan dodir sa rukama, ostalom hranom i slično).

Na stranu sve ove činjenice, koliko je reealno da se razbolimo upravo zbog mikroba iz limuna u čaši?

Mogućnost postoji, ali doktor Tierno odlučno negira neki veći rizik.

– Slični mikrobi postoje i u posudama za so, biber, ulje i kečap, na escajgu…mikrobi su svuda oko nas. Pored osnovne higijene, pranja ruku i izbora pouzdanog restorana, morate se osloniti na to da vaš imuni sistem radi svoj posao – poručuje ovaj priznati mikrobiolog.

krupljani.ba/doznajemo.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *