„VI STE LJUDSKA SRAMOTA…“: Konakovićeva poruka izraelskom ambasadoru odjeknula u susjedstvu…

Published On 28. April 2024. | By saliha | Vijesti

Taj je zločin kvalificiran kao genocid u sudskim procesima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Elmedin Konaković nazvao je u subotu izraelskog veleposlanika u Srbiji “diplomatskom i ljudskom sramotom” nakon što je izjavio kako Izrael Srebrenicu ne smatra genocidom jer to “umanjuje važnost” tog termina.

– “Vi ste sramota diplomacije i ljudska ste sramota”, napisao je Konaković na X-u. “Umanjivanje zločina u Srebrenici pod plaštom važnosti termina nije samo intelektualno nepošteno, već i moralno upitno, dodao je.

Izraelski ambasador Yahel Vilan izjavio je u petak za srbijansko izdanje ruskog portala Sputnjik kako holokaust nad Židovima u Drugom svjetkom ratu nije jedini genocid i da ih je bilo još širom svijeta.

– Ali, kada Srebrenicu nazovete genocidom, po mom mišljenju to umanjuje važnost tog termina koji bi se trebao koristiti samo za genocide. Za mene, Srebrenica se ne bi trebala nazivati genocidom, rekao je Vilan.

Konakovićev istup prenijeli su gotovo svi relevantni mediji u Hrvatskoj, nakon što je vijest objavila državna novinska agencija Hina.

Također, istup ministra vanjskih poslova BiH prenijeli su i malobrojni mediji u Srbiji koji nisu pod patronatom Vučićevog režima.

Podsjetimo, Opća skupština UN-a bi u maju trebala glasati o rezoluciji o srebreničkom genocidu što je u BiH izazvalo oštre rasprave i protivljenja vlasti u bh. entitetu RS te u Beogradu.

Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su u ljeto 1995. ubile u Srebrenici više od osam hiljada Bošnjaka. Taj je zločin kvalificiran kao genocid u sudskim procesima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde.

(Slobodna Bosna)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *