PREDSJEDNIK NIP-A Konaković: Kad se rezolucija usvoji, kako će se Dodik postaviti, njegova je stvar

Published On 14. May 2024. | By saliha | Vijesti

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, nakon sastanka lidera Trojke, SNSD-a i HDZ-a, objasnio je da je na pomenutom sastanku svako delegirao teme.

“Dodik jeste počeo priču o rezoluciji O Srebrenici, automatski smo to prekinuli, o tome nema razgovora ni pregovora niti me zanima šta on o tome misli”, kazao je Konaković.

Dakle, dodao je, “mi smo tu potuno dijametralnih stavova, a to ne može biti predmet nikakvih daljih rasprava kako će se on postaviti kad se ta rezolucija usvoji, to je njegovo pitanje, kako on misli da treba”.

“Na sastanku je svako od učesnika delegirao teme. Dodik jeste počeo priču o rezoluciji o Srebrenici, automatski smo to prekinuli, o tome nema razgovora ni pregovora niti me zanima šta on o tome misli”. Dakle, ističe, “mi smo tu potpuno dijametralnih stavova, a to ne može biti predmet nikakvih dalji rasprava kako će se on postaviti kad se ta rezolucija usvoji, to je njegovo pitanje, kako on misli da treba”.

Žao mu je što se “nismo u prvom dijelu, koji je jako bitan, dogovorili oko stvari koje su trebale biti normalne, ovim su se napravila neka politička pitanja, zašto bi neko vezao pitanje budžeta institucija bilo s kojim pitanjem”

Dodao je da je na sastanku bilo riječi i o akcizama i starim temama koje su trebale biti davno riješene kako bi građani uživali u novim cestama širom BiH, ali i o Izbornom zakonu.

“Za nas je to pitanje ustavne reforme, ustava i zakonodavstva, jedna tema koja se nameće u slučaju izmjena. CIK je političko tijelo u kojem sjede politički predstavnici, međutim mi smo taj voz propustili”, sada imamo Schmidtove važeće odluke.

“Prva od prilika koju treba iskoristiti je Plan rasta, milijarda eura nije nešto što će popraviti od jutra život u BiH, ali je jedna mala injekcija koja bi trebla pomoći našoj privredi”, kazao je Konaković i navodi da bi to samo nerazumni ljudi odbili.

“Kad god neko sazove mi se nećemo prestati sastati. Mučni su sastanci, ja dolazim s knedlom u grlu i kamenom u stomaku”, naveo je Konaković.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *