SPORNA DOZVOLA Općina Novo Sarajevo na ispitu: Ko je bitniji, građani ili kockarnica?

Published On 14. May 2024. | By saliha | Vijesti

Kompanija “Mozzart BH play Cazzino” nameračila je otvoriti klub za kockanje i klađenje u stambeno-poslovnom objektu Sarajevo Tower.

Protiv ove namjere ustali su građani ulica Džavida Haverića i Kolodvorska koji su zabrinuti odlukom Drugostepene stručne komisije Općine Novo Sarajevo da odluku Službe za privredu, budžet i finansije, kojom se odbija zahtjev “Mozzart BH play Cazzino” d.o.o. Sarajevo, poništi i vrati na ponovno usvajanje.

Zakonske odredbe

“Ukoliko bi Općina Novo Sarajevo omogućila dozvolu za rad pravnom licu Mozzart BH Play d.o.o., na ovoj lokaciji, dozvola za rad ne bi bila u skladu sa Zakonom o igrama na sreću FBiH i to sa članom i 59. ovog zakona.

Zakon nalaže da se prostor kasina ne smije nalaziti na udaljenosti manjoj od 100 metara od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola.

Prostorni, tehnički i drugi uvjeti za otvaranje kasina ne mogu biti ispoštovani u skladu sa zakonom jer se u neposrednoj blizini zgrade nalazi Školska Javna ustanova Željeznički školski centar (ŽIŠ).

Građani također smatraju da ovakav sadržaj nije primjeren da se nalazi u zgradi SPO Sarajevo Tower posebno zbog činjenice da većinu populacije ove zgrade čine maloljetna djeca, kao i činjenice da bi ovo bio jedini šoping centar u Kantonu Sarajevu koji ima ovakav sadržaj.

Samo sprat iznad igraonice

Naime, trenutna odredba glasi da se prostor kasina „ne smije se nalaziti na udaljenosti manjoj od 100 m od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola“, navode građani koji naglašavaju da se u istom objektu gdje se planira otvaranje velikog Mozzart Casina, samo sprat iznad je već otvorena dječja igraonica Mravko-Travko gdje na dnevnom nivou organizirano boravi veliki broj djece različitih uzrasta i gdje se organizuju različite kulturno-edukacione aktivnosti.

Iz tog razloga, ovdje bi se radilo jednostavno o grubom omalovažanju predmetnih ograničenja kada bi se dozvolilo otvaranje pravog kasina u prostoru od preko 500 m2 u neposrednoj blizini prostora u kojem organizirano borave djeca i omladina, samo iz razloga što se ne radi o zvaničnoj školi ili vjerskom objektu.

Na kraju krajeva, šta se želi postići davanjem dozvole za početak rada jednog ovakvog objekta u zgradi kolektivnog stanovanja?!”, navode oni.

Oni ističu da je Kućni savjet Sarajevo Tower proveo istraživanje u Viber grupi stanara kolektivnog stanovanja, gdje je 94,3 procenta učesnika ankete istaklo da ne podržava otvaranje sadržaja ovog tipa.

Pored toga, Mjesna zajednica Željeznička je također donijela negativan stav o ovakvom sadržaju, a očekuju se da će se po ovom pitanju oglasiti i Željeznički školski centar.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *